Polens præsident vil mægle og løse landets krise

  20160610_andrzej_duda_1003

  Polens præsident Andrzej Duda er kommet under hårdt pres, efter de omfattende demonstrationer fredag og lørdag og efter parlamentets opløsning natten til lørdag. Nu kommer han med en sjælden kritik af parlamentsformanden. Foto: Lars Møller, polennu.dk.


  WARSZAWA: Midt i et polsk kaos og efter et døgns tavshed har Polens formelle nummer et, præsident Andrzej Duda nu tilbudt at mægle.


  Det polske demokrati er i opløsning, og dagen igennem har der været demonstrationer i flere polske byer. Der er massive folkemængder foran parlamentet Sejmen i Warszawa og foran præsidentpaladset. Også i skrivende stund i frostgrader.

  Politi på vagt

  Alle disponible politienheder er kastet ind i konflikten mellem borgere og parlament efter fredagens og nattens kaos i Sejmen. Politiet har fået strenge ordre på at passe på regeringspartiets lokalafdelinger over hele landet.

  Præsident endelig på banen

  Efter lang tavshed kom Polens præsident, der formelt er landets nummer et, lørdag eftermiddag på banen med et tilbud om at mægle i konflikten. Et skridt han næppe har taget, uden at have taget Jaroslaw Kaczynski i ed.

  – Jeg håber på god forhandlingsvilje, sund fornuft og at vi kan arbejde sammen for Polen. Det håber jeg at såvel flertallet i parlamentet vil, som oppositionspartierne vil bidrage til, sagde Polens præsident Andrzej Duda lørdag.

  Største krise

  Polen står midt i den største demokratiske krise siden landet genvandt sin frihed i 1989. Situationens alvor understreges af, at præsidenten også er kommet med kritik af parlamentets formand i et forsøg på at dæmpe gemytterne.

  – Ændringer må gennemføres efter dialog. Jeg ved godt, at offentlig adgang til informationer kan være problematisk, og jeg forstår hvorfor parlamentsformanden vil lave nye regler, sagde Duda i dag.

  Forstår godt medierne

  – Men jeg forstår også godt medierne, sagde præsidenten. Han understregede endvidere, at i et demokrati skal medierne have fri adgang til oplysningerne og han mener at sagen er håndteret helt forkert, hvilket situationens alvor også tydeligt understreger. Duda mener, at der skal være en åben dialog mellem parlamentsformanden og redaktørerne i Polen inden der gennemføres nogen ændringer.

  Præsident kan undlade at underskrive

  Fra oppositionen side er der også stillet krav til præsidenten. Talskvinden for den polske opposition Barbara Nowack opfordrer præsident Duda til ikke at underskrive de love der er blevet vedtaget fredag uden for det polske parlament. Herunder finansloven for 2017. Lovteksterne er ikke gyldige, før de er godkendt af præsidenten.

  – Nu har du chancen, Duda. Lad vær med at underskrive lovene, vis mod og gå op imod Jaroslaw Kaczynski og Beata Szydlo, så har du stadig en chance, men det er den sidste, sagde Barbara Nowack på vegne af den polske opposition lørdag eftermiddag.

  Kvinder skræmmer

  Polens regeringsparti og Jaroslaw Kaczynski er blevet bekymret over reaktionerne, og det er ikke mange måneder siden at et flertal i parlamentet måtte tage en kovending. En ny skrap abortlov fik de polske kvinder – og mænd – på barrikaderne, og fra fredag til mandag skiftede flertallet i parlamentet pludselig mening efter de voldsomme reaktioner. Om det sker denne gang, er ikke til at vide. Men det er formentlig en kendsgerning, at præsidenten har taget Jaroslaw Kaczynski i ed, inden han kommer med en offentlig kritik af partifællen der er parlaments formand.

  En redaktør fra et af Polens moderate medier, har i en klumme idag advaret mod at situationen kan løbe løbsk, hvis ikke magthaverne tager reaktionerne fra borgerne og pressen alvorligt.

  Demonstrationerne fortsætter søndag.