Polens præsidentfrue lagde krans ved Smolensk

Præsidentfruen

Polens præsidentfrue Anna Komorowska kom til Smolensk i dag, for at markere optakten til et års dagen for den tragiske flyulykke, der kostede 96 højtstående polakker livet. Deriblandt den polske præsident Lech Kaczynski og hans frue Maria. Foto: Præsidentens informationsafdeling.


SMOLENSK: Efterladte til de omkomne efter flystyrtet den 10. april i fjor, var i Smolensk i dag sammen med den polske præsidentfrue.


I sne og kulde kom Polens præsidentfrue Anna Komorowska og familierne til de efterladte fra ulykken, i dag til ulykkesstedet i Smolensk.

103 pårørende

103 familiemedlemmer til de i alt 96 efterladte var med, for at mindes de omkomne ved ulykken, for et år siden i morgen.

Tidligere på dagen blev der lagt kranse og blomster på nedstyrtningsstedet fra den russiske præsident Dmitri Medvedev og den russiske statsminister Vladimir Putin.

Navne læst op

Alle navnene på de 96 omkomne, der var om bord på flyet, blev læst op ved ceremonien og der blev tændt et lys for hver af døde.

Ofrenes familier var også samlet til bøn ved vraget af det polske præsidentfly, der opbevares i nærheden af Smolensk. Arrangementet var lukket, og ingen medier fik lov at følge besøget.

Til Katyn

Efter mindehøjtidelighederne i Smolensk, drog flere af polakkerne videre til Katyn-skovene, hvor polske officerer blev fundet i massegrave i 1940. Det var netop 70 året for Katyn, som Lech Kaczynski var på vej til, da han omkom.

Forargelse over mindeplade

Delegationen blev noget overrasket, da de kom til Smolensk. Den polske mindetavle, som blev opsat umiddelbart efter ulykken, var erstattet af en ny med russisk og polsk tekst.

Det nye skilt manglede også en henvisning til, at de omkomne skulle til Katyn i anledning af 70 året for fundet af de første grave, som der var på den oprindelig polske mindetavle.

Bekræfter flytning

En talsmand for guvernøren i Smolensk, bekræfter at den polske mindeplade er udskiftet. Han oplyser også overfor PAP, at den gamle plade er overført til Katyn museet.

Ofrenes familier er forarget over, at de ikke er taget med på råd om flytningen. Det gav anledning til stor fortvivlelse, da de pårørende selv måtte opdage af mindepladen var fjernet, og erstattet med en ny.

Diplomati igang

Polens udenrigsministerium har bedt Rusland om en forklaring på beslutningen om at udskifte mindepladen, men har ikke modtaget nogen officiel reaktion på henvendelsen.