Polens regering gambler med forholdet til USA

Polens_regering_sætter_forholdet_til_USA_på_spil_ifølge_Wall_Street_Journal

Polens udenrigsminister Witold Waszczykowski (tv) mødtes i februar med sin amerikanske kollega John Kerry (th), men Polens forhold til USA risikerer at blive forværret, hvis ikke Polen retter sig efter kritikken fra Venedig-kommissionen. Foto: M. Stefanski.


WARSZAWA: Amerikanske Wall Street Journal skriver, at Polens gode forhold til USA er på spil, hvis ikke Polen retter sig efter anbefalingerne fra Venedig-kommissionen.


Hvis Polens regeringsparti ikke retter sig efter anbefalingerne fra Venedig-kommissionen og fjerner begrænsningerne for, at Polens Højesteret kan fungere, så vil Polens forhold til USA blive nedkølet.

Det skriver den toneangivende amerikanske avis Wall Street Journal efter at have talt med amerikanske diplomater.

NATO-beslutninger på spil

Wall Street Journal nævner i artiklen det NATO-topmøde, som Polen skal være vært for til sommer, og hvor den polske regering har ambitioner om at få vedtaget at få permanente NATO-baser placeret i Polen.

Hvis Polen ikke har genetableret friheden for Højesteret, kan Polens forhandlingsposition på NATO-topmødet blive svækket, skriver Wall Street Journal ifølge Newsweek Polska.

USA lægger pres på polsk regering

Amerikanske diplomater er i øjeblikket ved at lægge pres på Polens regering for at få den til at følge Venedig-kommissionens anbefalinger.

Talsmand for det amerikanske udenrigsministerium Mark Toner siger til Wall Street Journal, at den amerikanske regering følger nøje med i udviklingen i Polen og håber på en frugtbar diskussion den polske regering om demokratiet i landet.

Polens regering afvisende

Polens regering har reageret afvisende på det udkast til rapporten fra Venedig-kommissionen, som blev lækket forrige weekend.

Polens udenrigsminister beskyldte i sidste uge Venedig-kommissionen for at handle politisk og undergrave sin egen troværdighed som uafhængig institution ved at lække dokumentet.

Venedig-kommissionen, der er et organ under Europa-rådet, og som overvåger demokratiet i de europæiske lande, har afvist at stå bag lækket. Venedig-kommissionens endelige rapport offentliggøres officielt på kommissionens møde den 11.-12. marts.