Polens regering i ny forhandling med EU

  polens_udenrigsminister_witold_waszczykowski_i_koebenhavn_polennu_2

  Polens udenrigsminister Witold Waszczykowski sagde mandag aften, at det vigtigste er, at der fortsat er dialog mellem Polen og EU. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


  WARSZAWA: EU-kommissionen offentliggjorde ikke sin kritiske vurdering af Polen mandag som annonceret. Til gengæld forhandles der nu på højtryk for at finde en løsning.


  Klokken tolv mandag var det forventningen, at EU-kommissionen ville offentliggøre sin vurdering af krisen omkring Højesteret i Polen, der ifølge et læk i sidste uge skulle være meget kritisk.

  Det skete dog ikke, og i stedet har Polens regering hele dagen været i forhandlinger med EU.

  Fortsat dialog

  Polens udenrigsminister Witold Waszczykowski startede mandagen med et voldsomt udfald imod EU, som han beskyldte for at overtræde traktat-grundlaget. Hen mod aften var tonen dog blevet noget mildere.

  – Det vigtige er, at vi har det, som vi ønskede – at der er dialog, og at man på et stille kontor kan få opklaret alle problemerne, sagde den polske udenrigsminister mandag aften.

  Det er viceudenrigsminister Konrad Szymanski, der gennem mandagen har forhandlet med kontorchefen for EU-kommissionens viceformand Frans Timmermans. Szymanski sagde efterfølgende, at dialogen har “haft sine faser”, men at den har været konstruktiv.

  Polske indrømmelser under bordet

  Ifølge den ikke-statslige TV-station TVN24 sendte den polske regering fredag et forslag til nye indrømmelser til Bruxelles, samtidig med, at Polens statsminister Beata Szydlo holdt en yderst kritisk tale imod EU i parlamentet i Warszawa, der efterfølgende vedtog en erklæring om, at regeringen skal beskytte polsk suverænitet.

  Muligt topmøde tirsdag

  Uofficielle kilder i EU bekræfter over for TVN24, at det er muligt, at EU-kommissionens viceformand Frans Timmermans selv rejser til Warszawa tirsdag for at forhandle med den polske regering, men ingen kilder vil bekræfte mødet, eftersom forhandlingerne flere gange tidligere har taget uventede drejninger.

  Dialog-fasen er på spil

  Fredagens og mandagens forhandlinger har udskudt offentliggørelsen af EU-kommissionens vurdering, der vil markere afslutningen på den første fase i den procedure, som EU satte i gang i januar for at overvåge retsstatsprincipperne i Polen.

  Mens første fase var baseret på dialog, vil næste fase bestå i håndfaste anbefalinger fra EU, der ikke er til dialog med den polske regering.