Polens regering på vej med reform af pensionssystem

  Polens_regering_snart_klar_med_pensionsreform

  Statsminister Donald Tusk erkender, at forslaget kan komme til at koste regeringen popularitet. Dens opbakning i meningsmålingerne er allerede faldet. Foto: premier.gov.pl


  WARSZAWA: I løbet af en måned regner Polens regering med at være klar med et forslag til reform af landets pensionssystem.


  Polens regering er på vej med et forslag til en lov, der hæver pensionsalderen.

  – Jeg ved, at en sådan beslutning ikke fremkalder begejstring, men nogen må gøre det, og vi mener, det er ved at være i sidste øjeblik, sagde Poelns statsminister Donald Tusk på en pressekonference.

  Dramatisk mangel på arbejdskraft

  Baggrunden for forslaget er truslen om en “dramatisk mangel på arbejdskraft”, som den polske regeringsleder udtrykte det.

  Regeringen foreslår derfor, at pensionsalderen fra 2013 gradvis hæves til 67 år for både mænd og kvinder.

  En måned ad gangen

  Ifølge forslaget skal pensionsalderen hver fjerde måned forøges med en måned.

  Det betyder, at de polske mænd skal pensioneres som 67 årige fra 2020, mens pensionsalderen for de polske kvinder når op på 67 år i 2040.

  Rekordstor arbejdsstyrke

  De store polske årgange fra 1980-84 er kommet ind på arbejdsmarkedet. Derfor er arbejdsstyrken i dag rekordhøj og ligger på omkring 16 millioner personer (fraregnet landbruget).

  Men fra nu af vil arbejdsstyrken kun blive mindre, fastslog Donald Tusk.

  I perioden 2010 til 2040 vil antallet af polakker i den arbejdsduelige alder falde med fem millioner, hvis der ikke bliver grebet ind.

  Økonomiske konsekvenser

  Hvis pensionsalderen fastholdes bliver det nødvendigt øge statens indtægter for eksempel ved hæve momsen med otte procentpoint på alle varegrupper.

  Desuden skal indbetalingerne til pension hæves fra 19,5 til 30 procent af lønnen.