Polens regering vil udskifte over 50 ambassadører

Over 50 ambassadører skal udskiftes, mener udenrigsministeren og statsministeren. Formelt skal de have præsidenten til at gøre det. Nu indledes dialogen mellem ministerierne og præsidentpaladset. Foto: Krystian Maj/KPRM.

WARSZAWA: Polens regering vil udskifte over 50 ambassadører fra den tidligere regering. Fyringerne kræver præsidentens underskrift.Støt polennu.dk hver måned – tryk her!

Polens regering vil udskifte mellem 50 og 60 ambassadører verden over. Det meddeler Polens udenrigsminister Radoslaw Sikorski. Det er godt nok formelt præsidenten, der skal skrive under på udnævnelserne. Men det skal han gøre, på anmodning fra en minister og med godkendelse af statsministeren. Udenrigsministeren har dog meddelt, at hvis ikke præsidenten vil følge indstillingen, så vil ministeriet hjemkalde ambassadørerne alligevel.

(Fortsættes under)

– Regeringen der har det forfatningsmæssige ansvar for udenrigspolitikken, mener at udskiftninger i de polske repræsentanter i udlandet kan sikre en professionel implementering af de vanskelige udfordringer vi står over for i polske udenrigspolitik i dag, skriver ministeren.

Udenrigsministeriet skriver også, at de håber på et godt samarbejde med “den vigtigste myndighed i landet”. Det er en direkte henvisning til præsident Andrzej Duda. Udenrigsminister Radoslaw Sikorski siger i et interview med radio RMF FM, at han i dette tilfælde “er i dialog med præsidenten”.

Det er indledningen på proceduren, og vi vil gøre det på en civiliseret måde – det tager tid og et dusin underskrifter at udskifte en ambassadør, forklarer ministeren til radio RMF FM.

Regeringsskifte

Før Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) kom til magten, blev de fleste ambassadører udpeget af udenrigsministeriet. Men efter at Jaroslaw Kaczynski og PiS kom til magten i 2015, er de fleste ambassadører blevet politisk udpeget. Præsident Duda er opstillet af PiS-partiet, og nogle af de ambassadører der står til fyring, er nogle af præsidentens støtter, som han formentlig vil gøre meget for at beholde.

Hvem er det der skal udskiftes?

Der er ikke udadtil, sat navne på de mellem 50 og 60 ambassadører der skal udskiftes. Dagbladet Gazeta Wyborcza skriver, at der formentlig bliver problemer med præsidenten, når det gælder udskiftningen af FN-ambassadør Krzysztof Szczerski, ambassadør i Rumænien Paweł Soloch og ambassadøren i Kina Jakub Kumoch.

Reaktion fra præsidentpaladset

Fra præsidentpaladset kom der en hurtig reaktion.

– Ambassadørerne udnævnes og afskediges af præsidenten, så Udenrigsministeriets meddelelse er mildt sagt stærkt overdrevet, siger minister for præsidenten Małgorzata Paprocka til Polsat News.

Donald Tusk bakker op

Statsminister Donald Tusk siger til TVP Info, at han har bedt præsidenten og udenrigsminister Sikorski om lave aftaler om ændringerne på de fleste ambassader.

– Hvis der ikke er nogen anden mulighed, vil vi selvfølgelig hjemkalde ambassadørerne indtil præsidentens holdning ændres. Uanset hvad, er vi nødt til at forbedre og opbygge et hold, der er loyalt over for den polske stat, folk der vil tale vores sag i alle ambassader, sagde Donald Tusk blandt andet.

Ambassadør i Danmark næppe i fare

Polens ambassadør i Danmark Antoni Falkowski er næppe med på listen over de ambassadører der skal udskiftes, vurderer polennu.dk. Selv om Falkowski er politisk udpeget, er han samtidig en meget erfaren skandinavisk/polsk diplomat, der loyalt høster stor respekt ude og hjemme. Første gang Falkowski blev udsendt som diplomat, var da Donald Tusk var regeringschef før han blev valgt som EU-præsident.

Ambassadør
Polens ambassadør i Danmark, Antoni Falkowski til nytårskur hos Dronningen. Foto: Hasse Ferrold.

Hvem vælger ambassadørerne?

I henhold til Polens lov om udenrigstjenesten, så er det formelt præsidenten der udnævnes og afskediger ambassadører. Men det skal ske på anmodning fra den minister der varetager udenrigsanliggender (udenrigsministeren) og med godkendelse af regeringschefen.

Nu går samtalerne om ambassadørerne i gang mellem præsidentpaladset og udenrigsministeriet.

LINK: Meddelelse fra Udenrigsministeriet

Tidligere polsk ambassadør i Danmark får nyt topjob

LINK: Tidligere polsk ambassadør i Danmark får topjob

Støt frie medier: Vi har fravalgt en betalingsmur omkring polennu.dk for at kunne udbrede kendskabet til Polen mest muligt. Du kan støtte os i det arbejde økonomisk – det vil være en stor hjælp – f.eks. med et engangsbeløb på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00.

Du kan også vælge et fast månedligt beløb på DKK 50,00 – DKK 100,00 – DKK 200,00. Og der er også mulighed for at vælge et valgfrit engangsbeløb via MOBILEPAY 23435905. På forhånd tak.