Polens regeringschef får prestigefyldt hæder

    Donald Tusk modtog i går en fornem hæder for sit arbejde for europæisk integration af Polen, og for frihed, demokrati, menneskerettigheder og for sin kompromisløse kamp mod kommunismen. Tusk var aktiv fra Solidarnosc bevægelsens start. Foto: Partiet Borgernes Platform (PO).


    AACHEN: Donald Tusk modtog i går Charlemagne prisen for hans rolle i det europæiske samarbejde og hans kompromisløse kamp mod kommunismen.


    Den polske regeringschef Donald Tusk fra Borgernes Platform (PO) kom i går i fornemt selskab med Winston Churchill, Tony Blair, Bill Clinton og mange andre.

    Tusk modtog den prestigefyldte Charlemagne prisen ved en ceremoni i Aachen i det vestlige Tyskland.

    Angela Merkel

    Prisen blev overrakt af den tyske forbundskansler Angela Merkel ved en ceremoni på byens rådhus. Med i Aachen var også formanden for Europa-Parlamentet Buzek, Polens tidligere præsident Aleksander Kwasniewski, de tidligere premierministre Krzysztof Bielecki og Kazimierz Marcinkiewicz samt borgmesteren i Warszawas Hanna Gronkiewicz-Waltz. Den polske filminstruktør Andrzej Wajda var også til stede.

    Tusk er blevet tildelt prisen for sit arbejde gennem tre årtier for frihed og demokrati, og hans evne til at samarbejde med Polens europæiske partnere. Det hedder endvidere:

    Donald Tusk er en forkæmpere for frihed, demokrati og for menneskerettigheder, og han har aldrig bøjet sig for det kommunistiske styre.

    Donald Tusk var også aktiv i Solidarnosc bevægelsen i 1980’erne.

    Store navne siden 1949

    Den prestigefyldte Charlemagne-prisen blev første gang i 1949 og gives til en person, der har givet et særligt bidrag til den europæiske integration. – En pioneer for europæisk integration.

    Tidligere modtagere

    Listen over tidligere modtagere er Konrad Adenauer (1954), Winston Churchill (1955), Robert Schuman (1958), Henry Kissinger (1987), Helmut Kohl og Francois Mitterrand (1988), Broder Roger af Taizé (1989), Vaclav Havel (1991) , Felipe Gonzalez Marquez (1993), Dronning Beatrix af Holland (1996) Tony Blair (1999), Bill Clinton (2000), Valery Giscard d’Estaing (2003), Javier Solana (2007).