Polens stærke mand vil stramme abortreglerne

skuespiller_sort_abort_1_oktober_2016

Den polske stjerneskuespiller Maja Ostaszewska var blandt de millioner af kvinder, der fornylig var i gaderne iklædt i sort for at protestere mod den nye abortlov. En protest som fik det polske parlament til at skifte mening på få dage. Privatfoto.


WARSZAWA: Selv om Polens parlament opgav en ny lov om et totalt abortforbud, så vil partiformand Jaroslaw Kaczynski stadig have strammet loven.


For bare to uger siden besluttede det polske parlament et total forbud mod abort. Det fik de polske kvinder på gaden, og efter en massiv proteststrejke, nedstemte det polske parlament den lov, de få dage forinden havde besluttet sig for.

LÆS OGSÅ
polennu.dk: Polens parlament dropper ny skrap abortlov

Ny abortlov

Men stramninger af abortloven er ikke blevet opgivet af Polens stærke mand, partiformanden for regeringspartiet (PiS) Jaroslaw Kaczynski. Onsdag sagde han, at han også var imod et totalt forbud af abort, men at han mener, at kvinder skal tvinges til at føde, selvom et barn er misdannet, så de nyfødte kan blive døbt efter kirkelig tradition. Han afviser ikke, at der vil komme et nyt forslag.

Skal fødes, døbes og begraves

– Vi vil bestræbe os på, at selv meget vanskelige svangerskaber, hvor et barn er sikker på at dø eller fødes med skade, at det alligevel ender med en fødsel, så barnet kan blivet døbt og begravet med et navn, sagde Kaczynski til det statslige nyhedsbureau PAP.

Følsom sag

Han tilføjer, at der foretages cirka tusinde aborter om året, hvor af mange skyldes udsigten til at barnet fødes med Downs syndrom. Kaczynski mener dog, at det er nødvendigt at få skabt en forståelse med de polske kvinder om sagen, da emnet er meget følsomt.

Europas strengeste abortlov

Polen har i forvejen en af Europas absolut strengeste abortlovgivninger. Abort er kun tilladt i dag i tilfælde af incest og voldtægt, eller hvis graviditeten udgør en trussel for moderen, eller hvis fosteret er skadet.

Nye protester?

Udtalelserne fra Kaczynski har allerede provokeret mange polakker, ikke mindst de kvinder der netop har demonstreret, og udtalelserne vil formentlig udløse nye demonstrationer.