Polens statsminister afviser dialog med Rusland

Dialog med Rusland
Der er heftig debat på EU-topmødet, hvor stats- og regeringscheferne fra medlemslandene er samlet. Forholdet til Rusland og LGBT-spørgsmålet er blandt stridspunkterne på topmødet. Her er det flere af toplederne der diskuterer mellem de formelle møder. Foto: KPRM.

BRUXELLES: EU vil have dialog med Rusland, men det afviser de baltiske lande og Polen. Også LGBT-spørgsmålet giver ballade på EU-topmødet.


Flere lande i EU vil have en dialog med Rusland. Det skal ske gennem et EU – Rusland topmøde, der skal holdes i nær fremtid. Det er især Frankrig og Tyskland der vil have mødet med Putin og embedsmændene i Moskva.

Initiativet kommer ovenpå et stadigt mere nedkølet forhold mellem Rusland på den ene side og USA, EU og NATO på den anden. Såvel Rusland, EU, USA og NATO har gensidigt udvist ambassadører.

Dialog med Rusland?

Men ideen om dialog med Rusland falder ikke i god jord alle steder. Ikke i Warszawa og ikke i de baltiske lande.

Polens statsminister Mateusz Morawiecki sagde torsdag, at der kun er basis for dialog hvis Moskva ændrer sin aggressive politik over for sine naboer. Ellers er der ingen grund til at søge tættere bånd med Rusland, mener den polske regeringschef.

– I en situation, hvor vi ser en meget aggressiv adfærd med hybridangreb på vores naboer, og på os med cyberangreb og andre sikkerhedstrusler, så er det svært at indgå i en dialog på det højeste niveau, som flere lande foreslår, sagde Morawiecki på topmødet torsdag.

Regeringscheferne fra EU-landene er samlet i Bruxelles torsdag og fredag. Og det er ikke kun forholdet til Rusland, der giver problemer mellem medlemslandene i den østlige del af EU og den vestlige del. Efter Ungarn har indført nye restriktioner rettet mod LGBT-miljøerne, har flere EU-ledere krævet en fælles accept af LGBT-personer uanset hvor de befinder sig i EU-medlemslandene. Topmødet slutter fredag

Mere om polsk dialog med Rusland eller mangel på samme? Flere nyheder fra og om Polen på dansk? Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med VISA, MASTER, Mobilepay og andre anerkendte og sikre betalingsformer.