Polens statsminister vil ikke udlevere Polanski

  ewa_kopacz_polen_statsminister_polennu

  Polens statsminister vil ikke udlevere Polanski til amerikanerne, sagde hun på et pressemøde mandag. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Polens statsminister Ewa Kopacz, vil ikke udlevere Roman Polanski til USA for en forbrydelse i 1978.


  Statsminister Ewa Kopacz siger, at polske borgere ikke bør forfølges af USA, efter at de amerikanske myndigheder har forsøgt at få den 81-årige polskfødte filminstruktør Roman Polanski udleveret, oplyser Polsk Radio.

  – Jeg mener ikke, at polske statsborgere, især i tilfælde hvor forældelsesfristen er udløbet, bør være genstand for udlevering, sagde statsminister Ewa Kopacz på et pressemøde i Warszawa.

  Fra 1978

  USA har netop forsøgt at få Roman Polanski udleveret til en domstol i Los Angeles, hvor han er anklaget for at have sex med en mindreårig i 1978.

  Sikker i Polen

  Magasinet Wprost skriver, at venner af Polanski forhandlede om hans sikkerhed på polsk jord med præsidentpaladset i flere måneder forud for hans besøg i Polen i sidste uge.

  Bladet skriver også, at det mislykkede forsøg på at udlevere ham fra Polen til USA nu betyder, at Polanski fremover er sikret mod udlevering, når han besøger Polen i fremtiden.

  Film i Krakow

  Den polskfødte Polanski har planer om at lave film i Krakow, hans fødeby, og den by hvor han opholdt sig under den nazistiske besættelse af Polen under Anden Verdenskrig.

  Tidligere forsøg

  I 2009 forsøgte USA forgæves at få Polanski udleveret fra Schweiz, hvor han blev tilbageholdt i forbindelse med en filmfestival. Han blev dog senere løsladt.