Polens største filmskaber Andrzej Wajda 90 år i dag

  wajda_90_år_tvp_kultura

  Andrzej Wajda på besøg i TVP Kultura lige før sin 90 års fødselsdag. Foto: TVP.


  WARSZAWA: Polens største filminstruktør og filmskaber Andrzej Wajda, bliver 90 år i dag.


  Polens vel nok mest berømte filminstruktør, Andrzej Wajda, kan i dag fejre sin 90 års fødselsdag. Wajda er instruktør, direktør og eksklusivt medlem af det franske kunstakademi (French Academy of Fine Arts), og har om nogen anden påvirket polsk film gennem flere årtier.

  Stadig i topform

  Selv om Wajda nu har rundet de 90 er han stil-going-strong med nye projekter og film. polennu.dk mødte den polske filmskaber i Gdynia sidste år, hvor han var med på en højtlarmende bar ud på de små timer.

  Katyn og Walesa

  Andrzej Wajda’s film er kendetegnet ved at være kontroversielle med politiske- og sociale problemer som drivkraft. Hans seneste film er ”Walesa – håbets mand” (2013) om Solidarnosc og Lech Walesa. Før denne var det en anden vigtig polske nationalsag Wajda tog under behandling. ’Katyn’ (2007) handler om Sovjetunionens udryddelse af den polske elite i 1940, hvor instruktørens far var en af de 22.500 polakker der blev nakkeskudt af den Røde Hær. Et ansvar som russernes først påtog sig i 1990 efter kommunismens kollaps i Polen.

  International hæder

  Andrzej Wajda er ikke kun kendt i Polen. Han blev hædret af filmverdenen med en Gylden Løve ved filmfestivalen i Venedig (1998) for hans bidrag til den internationale filmkunst. Fra 1978 til 1983 var han præsident for sammenslutningen af polske filmskabere. Han har været politisk engageret og valgt til Senatet i 1989 ved de første delvis frie polske valg. Han er desuden talsmand for den polske filmskole.

  Berømte Wajda film

  Andrzej Wajda mest berømte film er:

  • Generation (1955)
  • Canal (1957) vandt en Sølvpalme i Cannes
  • Man of Marble (1977)
  • Promised land (1974) Oscar nomineret, vandt priser i Gdansk og Moskva
  • Man of Iron (1981) fik de gyldne palmer ved filmfestivalen i Cannes
  • Danton (1985)
  • Pan Tadeusz (1999)
  • Katyn (2007)
  • Walesa – håbets mand (2013)

  Andrzej Wajda har også arbejdet som teaterinstruktør og har modtaget en lang række internationale priser og hædersbevisninger.

  LÆS MERE
  Eksternt link: Andrzej Wajdas hjemmeside