Polens vej ud af corona-krisen – lempelser på vej

corona polen gdansk
Corona smittetallene falder fortsat, selv om antallet af døde fortsat er højt. Myndighederne har varslet genoplukning af Polen i løbet af maj måned, hvis smittespredning holdes nede, samtidig med at flere bliver vaccineret. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polen har opstillet en plan i flere faser, der gradvist skal lukke det polske samfund op igen efter corona-krisen. Anden fase begynder den 4. maj.


 

Nye lempelser i corona-begrænsningerne fra 4. maj, meddeler Polens statsminister. Polens vej ud af lukningen af samfundet på grund af corona-truslen er opdelt i faser. Første fase blev indledt for en uge siden, hvor det igen blev tilladt at gå i parker og skove, dog ikke i grupper. Legepladserne i parker forbliver lukkede, men butikker og kirker har fået lov at åbne, under forudsætning for en række nye sikkerheds- og hygiejne regler. Alle i Polen skal fortsat dække mund og næse, men landmænd er nu blevet undtaget fra reglen.

Fase 2 – (4. maj)

Dagen efter den polske forfatningsdag, Grundlovsdag 3. maj, lempes restriktionerne igen. Hoteller, byggemarkeder, museer, biblioteker, kunstgalleri åbnes med en masse begrænsninger, når det gælder antal deltager, afstand og afspritning. Udendørs sport bliver også tilladt igen, dog med max. 6 deltagere.

Fase 3 – (ukendt)

Polens regering vil ikke sætte dato på den næste faser, men fase tre betyder at restauranter bliver åbnet med begrænsninger ligesom frisør, massageklinikker, solarier, fitness-klubber, teatre og biografer også åbner. Antallet af deltagere ved udendørs sport hæves til 50.

Store bøder

Hvis man bryder myndighedernes forbud, vanker der bøder på mellem 5.000 og 30.000 zloty.

Grænserne til Polen holdes lukket frem til 15. maj, med mulighed for yderligere forlængelse. Børnehaver, skoler, gymnasier og universitet holdes lukket forløb frem til 24. maj.