Politikere vil lukke butikkerne i Polen om søndagen

  butikker_butik_polen_polennu

  Shopping-centrer og butikker skal, hvis det står til 90 medlemmer af det polske parlament, holde lukket om søndagen. Foto: Maja Giannoccaro, polennu.dk.


  WARSZAWA: 90 medlemmer af det polske parlament vil lukke butikkerne i Polen om søndagen, men regeringen er imod.


  En gruppe på 90 medlemmer af det polske parlament Sejmen vil gøre handel forbudt om søndagen, og tvinge butikkerne til at holde lukket.

  Hellig lukkelov

  Siden Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) kom til magten i 2005 i Polen, har al handel været forbudt på nationale helligdage. Det er den regel som medlemmer af parlamentet nu vil have udvidet til også at omfatte søndage.

  Regering afviser

  Polens statsminister Donald Tusk er imod forslaget. 11 medlemmer fra hans eget parti, Borgernes Platform (PO) er blandt forslagsstillerne.

  – Jeg er tilhænger af mindste mulig indblanding i markedet fra statens side, og spørgsmålet om søndagslukket bør overlades til borgerne, sagde Donald Tusk da han fik forslaget fra de 90 parlamentsmedlemmer.

  Familiedag

  I erklæringen fra de 90 medlemmer står der blandt andet:

  – Søndagen er en traditionel hellig dag for hele familien…… søndag skal være en hviledag, og så bør folk ikke løbe rundt i butikkerne.

  Dumt tidspunkt

  Men Donald Tusk står fast på sin afvisning, og siger at det vil være dumt på et tidspunkt hvor arbejdløsheden er på over 13 procent.

  – Spørg mig igen, når ledigheden er under 10 procent, sagde Tusk til journalister i Sejmen.

  – At påstå, at søndagen skal være en fridag for alle er umuligt i nutidens samfund, sagde den polske statsminister.