Polsk delegation nægtet indrejse til Rusland

  mord_i_moskva_polsk_senats_formand_nægtet_indrejse

  Op mod 100.000 russere deltog søndag i en mindehøjtidelighed til fordel for den myrdede oppositionspolitiker Nemtsovs, der blev skudt på åbne gaden i nærheden af den Røde Plads. Foto: Foto: Euromaidan Press.


  WARSZAWA: En polsk delegation med senatsformand Bogdan Borusewicz i spidsen er nægtet indrejse til begravelse i Moskva.


  Den polske senatsformand Bogdan Borusewicz og den øvrige polske delegation, er blevet nægtet indrejse til Rusland, hvor de efter planen skulle deltage i den myrdede oppositionspolitiker Boris Nemtsovs begravelse tirsdag.

  Tidligere Putin-ven

  Nemtsovs var en af Ruslands førende oppositionspolitiker, og har tidligere arbejdet for Putin indtil han brød med den russiske præsident. Nemtsovs blev myrdet med fire skud i ryggen på åben gade i nærheden af den Røde Plads i Moskva fredag aften.

  Bekræfter indrejseforbud

  – Jeg havde håbet på at kunne hylde den myrdede Borys Nemtsov, til ære for alle de russere, der tænker som han gjorde, sagde den polske senatsformand Bogdan Borusewicz mandag aften.

  Borusewicz bekræftede også, at de russiske myndigheder har nægtet ham indrejsetilladelse, så han ikke kan deltage i begravelsen tirsdag. Det er uvist hvor mange der får lov til at deltage i begravelsen i Moskva.

  Kritik fra nummer 1

  Polens statsoverhoved, præsident Bronislaw Komorowski har kritiseret indrejseforbuddet for den polske delegation, og siger til Polsk Radio, at det tyder på, at de russiske myndigheder ikke ønsker at den frie demokratiske verden deltager i begravelsesceremonien.

  Op mod 100.000

  Søndag deltog mellem 50.000 – 100.000 mennesker i et optog til minde om den myrdede oppostionspolitiker.

  Mystik ved omstændigheder

  Der er stor mystik omkring mordet, da den Røde Plads er velforsynet med overvågningskameraer. På en video der er offentliggjort, kan man se at en vejmaskine – der skal salte vejen – kører op på siden af Nemtsovs, hvorefter en person, der må have siddet i vejmaskinen, lige efter stikker af og hopper ind i en ventende bil, og da vejmaskinen er kørt forbi ligger den russiske oppositionspolitiker død på gaden. Dræbt af fire skud i ryggen.

  Det har vakt stor undren, at vejmaskinen med salt var på arbejde, selv om der ikke var glat på vejene omkring den Røde Plads.

  Stadig tilbageholdt

  Den ukrainske veninde, som Nemtsovs fulgtes med efter de havde nydt en middag på en nærliggende restaurant, er stadig tilbageholdt af de russiske myndigheder. Hun har dog udtalt til russisk tv, at hun ikke så da der blev skudt, at hun ikke så gerningsmanden og ej heller bilen der kørte derfra. Den ukrainske kvinde fulgtes med Nemtsovs.

  Vil finde gerningsmænd

  Den russiske udenrigsminister sagde mandag, at opklaringsarbejdet har regeringens og præsidentens fulde bevågenhed. Kreml afviser at indrejseforbuddet mod den polske senatsformand har noget med begravelsen at gøre.