Polsk eksport rekord sidste år trods sanktioner

  stor_stigning_i_eksport_af_polske_foedevare_polen_polennu

  Det russiske importforbud af fødevarer fra blandt andet Polen, har ikke påvirket væksten i den polske eksport i 2015, viser nye tal. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


  WARSZAWA: Polens eksport steg sidste år trods russisk importforbud af en lang række polske varer. Men rygterne siger alt muligt andet.


  Polens eksport til udlandet steg i 2015 med 8,3 procent i forhold til året før. Det sker til trods for handelssanktionerne mellem Rusland og EU, og forlydende om at det manglende salg til Rusland er en trussel for de polske bønder.

  Tyskland vigtigst

  Den polske eksport steg nemlig til 784 milliarder polske zloty. Salget til Rusland udgjorde cirka 22 milliarder zloty, mens eksporten til Tyskland var næsten ti gange større – nemlig cirka 212 milliarder zloty, oplyser den polske organisation for arbejdsgivere og iværksættere (ZPP).

  Overdrevne tab

  Organisationen henviser blandt andet til at lederen af de russiske veterinære myndigheder, hævder at importforbuddet koster Polen et salg på 3.150 milliarder zloty (800 milliarder dollars), hvilket er mere end den samlede polske eksport på et år.

  Falske oplysninger

  – Rusland og deres agenter forsøger at sprede falske oplysninger om meget store tab for de polske bønder på grund af handelssanktionerne med Rusland. Men det afviser foreningens formand Cezary Kazmierczak i en kommentar til tallene til netavisen niezalezna.pl.

  Gensidige sanktioner

  EU indførte handels-sanktionerne mod Rusland i marts 2014 efter at Kreml havde annekteret Krim og begyndt krigshandlinger i det østlige Ukraine. Rusland indførte senere en handelboycot af varer fra EU, og ikke mindst fødevarer fra Polen.