Polsk firma: Erstat en medarbejder med en robot

  lejrobotpolennupolengdansk

  Slut med bekymringer om influenza, lønforhøjelser og barnets første sygedag. Nyt polsk joint-venture tilbyder nu udlejning af robotter, der kan erstatte medarbejdere til en lang række funktioner på blandt andet kontor, lager og ekspedition. PR-foto.


  GDANSK: Et nyt samarbejde mellem en robot producent og et rekrutteringsfirma, betyder nu at polske virksomheder kan leje en digitale medarbejder – en robot – til en lang række jobfunktioner.


  Manglen på arbejdskraft er stor i Polen. 165.000 jobs venter på ansøgere, og det har nu fået to firmaer i Polen til at slå pjalterne sammen. Et rekrutteringsfirma og en it-virksomhed. De tilbyder nu i et joint-venture, udlejning af digitale medarbejdere. Altså robotter, der kan overtage menneskers arbejde. Robotterne kan programmeres til mange manuelle og gentagne rutiner, men også til mere krævende opgaver, lover firmaet.

  Programmering hurtigere end oplæring

  Det tager fra 7 til 40 dage af programmere en robot, hvilket er meget mindre end en standard rekruttering af mennesker. Derefter lejes robotten ud til en fast månedsløn, oplyser initiativtagerne.

  – Robottens arbejde overvåges og koordineres af vores specialister, siger Bartosz Sobolewski, der er direktør for PIRXON, der er robotfirmaet bag samarbejdet.

  24 timer uden pauser

  – Der er mange fordele ved at have en digital medarbejder: Den laver ikke fejl, den tager ikke ferie, den bliver ikke syg og den kan arbejde 24 timer i døgnet, siger Artur Skiba, der er direktør for rekrutteringsfirmaet Antal. Og der er endnu flere fordele:

  – Arbejdsgiveren skal ikke betale for omkostningerne til at programmere robotten, arbejdsgiveren skal ikke betale ZUS (polsk sygesikring) og andre bidrag, men kun omkostningerne der svarer til de udgifter som medarbejderen normalt selv modtager, siger direktøren.

  Mange funktioner

  Robotterne kan blandt andet udsende fakturas, oprette rapporter, betale lønninger, generere salgstilbud og sende dem til potentielle kunder, håndtere ordrer, klager eller returneringer, samt bestille transport eller planlægge produktionsordrer.

  PIRXON har udviklet cirka 50 robotter, og var oprindeligt et it-markedsføringsbureau. Selskabet overvejer at blive børsnoteret i Warszawa.