Polsk fredning har fået ulve til at søge mod vest

  ulve_lever_vildt_i_polen_polennu

  Ved hjælp af dna-analyser er det fastslået, at den nye ulvebestand i Danmark stammer fra Polen. Foto: polennu.dk


  DRAWA: Ulvene har i 20 år været fredet i Polen. Det har fået den til at sprede sig mod vest i landet og i Europa


  I to årtier har det været forbudt at jage ulve i Polen. Det har fået ulvene til at vende tilbage til skovene i den vestlige del af landet. Nogle dyr er strejfet endnu længere væk, til Tyskland, Holland og Danmark.

  Polske forskere er i gang med at kortlægge den ulvebestand, som er ved at blive opbygget i det vestlige Polen. Fredningen har betydet, at en del af ulvebestanden i de store Bialowieza-skove i Østpolen er vandret mod vest. Nogle af dem har slået sig ned i Drawa-skoven mellem Poznan og Szczecin.

  Større territorier mod vest

  Umiddelbart forventede forskerne, at ulvenes adfærd ville være nogenlunde den samme i skovene mod vest, som den havde været mod øst.

  – I betragtning af den kendsgerning, at de lokale ulve kom fra det østlige Polen, forventede vi, at deres territorier ville have samme størrelse, som tidligere er kendt fra Bialowieza-skoven, men de viste sig at være langt større.

  Det siger hovedforfatteren til forskningsrapporten, Dr. Robert Myslajek, til websitet Science in Poland.

  Mere realistiske tal

  Ved at udstyre tre hanulve med gps-halsbånd har forskerne konstateret, at deres territorier var på mellem 322 til 421 kvadratkilometer.

  Antallet af ulvefamilie-grupper er vokset fra fire i 2013/14 til seks grupper i 2016/17. Antallet af individer er vokset fra 14 til 30 individer.

  – Indtil nu har vi oplevet stærkt overdrevne skøn af ulvepopulationen, inklusive den absurde information om, at der skulle være 500 ulve i de skove, som Det Regionale Statsskovdirektorat i Szczecinek administrerer, siger Robert Myslajek.

  Han tilføjer, at forskernes research vil gøre det muligt at levere en mere realistisk vurdering af antallet af ulve.

  Ulve vandrede til Danmark

  Nogle ulve har store territorier, mens andre vandrer over store afstande. Det er med til at gøre det svært at fastslå et nøjagtigt antal.

  – Ulvene er ikke kun vendt tilbage til det vestlige Polen. De har også genkoloniseret store dele af Tyskland og er endda nået Belgien, Danmark og Holland, siger Dr. Robert Myslajek.