Polsk krigshelt mindes i dag i Warszawa, Lodz og Washington

Jan_Karski_polsk_krigshelt

Jan Karski rejste under Anden Verdenskrig som kurer mellem London og Polen og berettede om jødeudryddelserne for de allierede. Foto: Culture.pl.


WARSZAWA: Jan Karski, der ville være fyldt 100 år i dag, bragte øjenvidne beretninger til de allierede om jødeudryddelserne under Anden Verdenskrig.


Den polske diplomat og officer Jan Kozielewski (med dæknavnet Karski) ville være fyldt 100 år i dag.

Jan Karski var aktiv i den polske undergrundshær Armia Krajowa under Anden Verdenskrig, hvor han rejste frem og tilbage som kurer mellem hjemmehæren i Polen og den polske eksil-regering i London.

Berettede om jødeudryddelser

Jan Karski var den første, der bragte øjenvidne beretninger fra jødeudryddelserne i Polen til de allierede i London og Washington.

Karski lod sig smugle ind i en kz-lejr forklædt som ukrainsk soldat, hvor han så jødeudryddelserne med egne øjne. Han berettede herefter sin viden for den polske eksil regering og den engelske udenrigsminister og krigsminister i efteråret 1942 og senere for den amerikanske præsident Franklin D. Roosevelt i juli 1943.

Hans beretninger førte dog ikke til de ønskede tiltag fra de allieredes side for at stoppe udryddelserne.

Ordner fra Polen og USA

Jan Karski blev boende i USA efter Anden Verdenskrig og hans rolle under krigen blev først offentligt kendt i 1978.

I 1995 modtog Karski den højeste polske orden, Den Hvide Ørn, af Polens præsident Lech Walesa. Efter Karskis død i år 2000 modtog han den højeste amerikanske civile orden, Præsidentens Frihedsmedalje af Barack Obama i 2012.

Mindeår starter i dag

Jan Karski vil det kommende år blive mindet i en række byer i Europa og USA, hvor udstillingen Jan Karski, frihedens mand bliver vist i London, Paris, Madrid og Prag.

14. maj udgiver den britiske avis The Guardian et specialtillæg om Jan Karski.

Fejres af amerikansk ambassadør

Blandt fejringen af Karski i dag holdes en konference på Georgetowns Universitet i USA med titlen Ansvaret for at beskytte. Her vil blandt andet USA’s ambassadør i Polen Stephen Mull deltage. Ambassadøren blev som studerende undervist af Jan Karski på samme universitet.

Mindes i Polen

Er man i Polen, kan man opleve fejringen af Karski med en historisk sporvognstur i Warszawa Man kan også se udstillingen Jan Karski, frihedens mand på Warszawas hovedbanegård, eller man kan se en forestilling i lyd og billede på facaden af Staszica slottet i aften.

I Jan Karskis fødeby Lodz fejres han blandt andet med udstillinger på bymuseet og i kulturhuset samt med premieren på teaterstykket Udsendingen.

LÆS MERE
Eksternt link: jankarski.org (polsk)