Polsk minister anbefales som ny NATO-chef

  Radek_Sikorski_kandidat_som_ny_NATO_chef

  Radek Sikorski (tv.) sammen med den polske regeringsleder Donald Tusk og en anden kandidat til NATO-topposten, den danske statsminister Anders Fogh Rasmussen (th.). Arkivfoto: Regeringens presseafdeling.


  Radek Sikorskis evner og erfaringer – det europæiske spil om internationale top-poster og Polens militære vægt i NATO – er baggrunden for, at det internationalt anerkendte nyhedsmagasin, The Economist, peger på Polens udenrigsminister som ny øverste chef for NATO.


  Polens udenrigsminister Radek Sikorski er det bedste bud på en ny generalsekretær for NATO, mener det anerkendte ugentlige nyhedsmagasin, The Economist, der udgives fra London:

  Nye internationale topposter

  – Fem internationale topposter kan komme i spil i løbet af 2009. En kvalificeret kandidat fra Østeuropa, bør få en af dem, anbefaler nyhedsmagasinet. Bladet skriver endvidere: – De topposter, der skal besættes i 2009, er posten som formand for EU-kommissionen, posten som EU-udenrigsminister, formand for Europaparlamentet, generalsekretær for NATO, samt en EU præsident.

  Den sidste post skal dog kun besættes, hvis alle 27 EU lande ratificerer Lissabon-traktaten.

  Advarsel til EU15

  – Som situationen er nu, vil kun en af de poster gå til en østeuropæer og ifølge The Economist er det sandsynligt, at der bliver tale om den mindst betydningsfulde, nemlig posten som formand for Europaparlamentet.
  – Det er ikke bare unfair, det er også risikabelt, fastslår det anerkendte nyhedsmagasin, der påpeger, at man risikerer en reaktion af modvilje fra de nye EU-lande, hvis ikke de føler sig tilgodeset i fordelingen.

  NATO-job til et nyt EU-land

  – De østeuropæiske lande har masser af muligheder for at forsinke arbejdet i EU. Indtil nu har de gjort deres yderste for at vise, at de er gode europæere. Men man kan ikke tage for givet, at det vil fortsætte, – skriver The Economist, som har en klar anbefaling.

  Bladet foreslår at topposten i NATO går til en kandidat fra et af de nye EU-lande. Vedkommende skal være en politisk sværvægter der går ind for atlantisk samarbejde, og som har forsvarspolitisk erfaring.

  Dermed er listen af kandidater reduceret til to, nemlig: den polske udenrigsminister Radek Sikorski og den tjekkiske vicepremierminister, Sasha Vondra. Af de to anbefaler The Economist Sikorski på grund Polens militære vægt i NATO.

  Opbakning hjemmefra

  Der er bred enighed i Polen om, at den polske udenrigsminister er en oplagt kandidat til NATO-topposten. Radek Sikorski får støtte fra både det regerende parti Civil Platform og fra oppositionen, Lov og Retfærdighedspartiet (PIS).