Polsk oppositionsleder vil møde Obama i præsidentpaladset

  Obama_får_Kaczynski_til_at_besøge_Polens_præsidentpalads

  Lech Kaczynski gør en undtagelse og besøger præsidentens palads på lørdag. Arkivfoto: PiS


  WARSZAWA: Jaroslaw Kaczynski har ikke sat sine ben i præsidentpaladset, siden Bronislaw Komorowski blev indsat i august sidste år. Nu gør han en udtagelse for at møde Obama.


  Lederen af det polske oppositionsparti PiS, Jaroslaw Kaczynski, har taget imod en invitation til at møde USA’s præsident Barack Obama.

  Repræsentanter for alle større politiske partier i Polen deltager i mødet, som finder sted på lørdag i den den polske præsidents palads.

  Tabte præsidentvalget

  Det er første gang Jaroslaw Kaczynski besøger paladset, siden Bronislaw Komorowski blev indsat som præsident 6. august sidste år.

  Jaroslaw Kaczynski tabte til Komorowski i valgets anden runde.

  Efterfølgende kaldte han valget for en fejltagelse og lovede, at han aldrig ville trykke den nyvalgte præsidents hånd eller besøge paladset, skriver Warsaw Business Journal.

  I Polens interesse

  Til nyhedsbureauet PAP forklarer Jaroslaw Kaczynski, hvorfor Obamas besøg får ham til at skifte standpunkt.

  – Jeg gør det i Polens interesse. Det er, det vigtigste for mig.

  Han tilføjer, at han hele tiden har været parat til at besøge paladset, hvis “ekstraordinære omstændigheder” skulle opstå.

  Ønsker international undersøgelse

  Jaroslaw Kaczynskis bror, Lech, var Polens præsident, indtil han i april 2010 blev dræbt ved et flystyrt ved Smolensk i Rusland.

  Jaroslaw Kaczynski ønsker, at en international kommision undersøger omstændighederne ved ulykken.

  Han vil dog ikke benytte lejligheden til at rejse det spørgsmål overfor Obama.

  Det er ikke en oppositionsleders rolle, erkender han, men tilføjer, at han vil blive “meget glad”, hvis præsident Komorowski eller statsminister Donald Tusk gør det.