Polsk præsident understreger Natos musketér-ed

  præsidenter_fra_Poeln_og_baltiske_lande

  De tre præsidenter Toomas Ilves fra Estland, Bronislaw Komorowski fra Polen og Andris Berzins fra Letland konkluderede på mødet, at de har en fælles interesse i at opbygge et moderne system til beskyttelse af regionen.Foto: presydent.pl


  WARSZAWA: På et møde med sine kolleger fra Letland og Estland understregede Polens præsident vigtigheden af Natos såkaldte musketér-ed.


  Præsidenterne fra Polen, Letland og Estland har været samlet i Warszawa for at forberede Natos kommende topmøde i Chicago.

  Efter mødet med Andris Berzins fra Letland og Toomas Ilves fra Esland benyttede den polske præsident, Bronislaw Komorowski, lejligheden til at understrege vigtigheden af Natos såkaldte musketér-ed, som er en populær betegnelse for Artikel 5 i Nato traktaten.

  Et fortsat fundament

  Artiklen slår fast, at Nato vil reagere samlet, hvis et af organisationens medlemslande bliver truet eller direkte angrebet.

  – Den bør fortsat udgøre fundamentet for Natos virke, fastslog Bronislaw Komorowski.

  Polen yder luftstøtte

  Polens præsident meddelte på på mødet, at Polen fortsat vil deltage i overvågningen af luftrummet over de tre baltiske lande.

  Estland, Letland og Lituaen har ikke selv noget luftvåden, og derfor deler en række andre Nato-lande, herunder Polen og Danmark, opgaven mellem sig.

  Meget at snakke om

  Litauen præsident Dalia Grybauskaite var også inviteret til mødet, men meldte afbud med den begrundelse, at der ikke var noget vigtigt at snakke om.

  Et blogindlæg på economist.com argumenterer for, at der i høj grad var noget at snakke om.

  Rusland øger militærbudget

  Skribenten ridser situationen op: USA planlægger at trække styrker hjem fra Europa, Rusland forøger sit militærbudget og nogle europæiske Nato-lande langt væk fra Rusland vil måske af økonomiske grunde vælge ikke at deltage i store Nato-øvelser i Central- og Østeuropa.

  Dermed kan de komme til at sende et signal om, at de ikke længere bekymrer sig om Natos kerneværdi, som den er udtrykt i Artikel 5: det fælles forsvar.

  Link til indlægget på economist.com