Polsk spion og frihedskæmper på film

  Jan_Karski

  Jan Karski gav vigtige informationer til den polske eksilregering og de allierede under Anden Verdenskrig. Nu kommer der en film om den berømte spion og patriot. Foto: JWO.


  WARSZAWA: Forberedelserne til en international film om den polske spion og frihedskæmper Jan Karski er sat i gang i Polen.


  To filmproducenter er gået i gang med en film om den polske spion og frihedskæmper Jan Karski, der i virkeligheden hed Jan Kozielewski.

  Budbringer

  Karski arbejdede for den polske Undergrundshær under Anden Verdenskrig, og han var bindeled mellem Polen og den polske eksilregering i – først Paris – og siden London. Han bragte rapporter om Holocoust og om den jødiske ghetto i Warszawa til de allierede modstandere af Nazityskland.

  Rejste til USA

  Jan Karski er æresborger i Israel og hædret på Yad Vashed i Jerusalem, som er verdens største mindested for de myrdede jøder under Anden Verdenskrig. Han blev født i Lodz i centrum af Europa, og bosatte sig i USA, hvor han var professor på universitet i Georgtown.

  Jan Karski eller Jan Kozielewski blev 85 år, og døde i 2000.

  Dansker med

  Filmen bliver den første spillefilm om Jan Karski, og er baseret på bogen: “Historien om en hemmelig stat” – der første gang blev udgivet i 1944. Bag filmen står Anna Wydra og danske Ole Wendorff-Østergaard, der har sikret sig rettighederne til filmen, skriver Polsk Radio.

  Mere følger

  Optagelserne begynder i 2018, og producent Ole Wendorff-Østergaard har lovet polennu.dk et exclusivt interview om det nye filmprojekt.