Polsk symbol for protest på festival i Wroclaw

Protest i Wroclaw
Det var egentlig en protest mod magthaverne, men nu er den tidligere protest blevet til turisme i Wroclaw. I denne weekend var der igen dværge-festival i byen. Byens borgere og gæster har kunnet deltage i et hav af events for hele familien. Foto: Miasto Wroclaw.

WROCLAW: De blev tegnet på kommunistiske plakater som et symbol på protest og foragt. Nu er de permanente turistguider i Wroclaw.


Et polsk symbol på protest og foragt under kommunismen, er blevet en fast del af gadebilledet i Wroclaw. Under kommunismen tegnede kreative polakker dværge med hvid maling på magthavernes plakater med instruktioner til polakkerne. Det var polakkerne i Wroclaw der fandt på den stille protest under kommunismen. Et oprør der siden spredte sig til andre dele af Polen.

Polsk protest blev til turisme

Selv om kommunismen er fortid, så er dværge af bronze blevet nutid i gadebilledet i Wroclaw. Siden kommunismens kollaps har søde og charmerende dværgfigurer i bronze virket som guider for turister i byen. Og i denne weekend var der dværgefestival i Wroclaw. En folkefest for hele familien der begyndte fredag og som slutter søndag.

Et af de mange programpunkter er, at byens børn og unge deltager i en konkurrence, der går ud på at tælle det aktuelle antal dværge af bronze i byen. Sidste år blev dværge festivalen gennemført online, men i år er det atter med arrangementer af enhver art over hele byen.

LINK: Se programmet til festivalen

Det er byens turistkontor og den nationale polske turistorganisation PTO, der står bag festivalen. (Artiklen fortsættes under filmen).

Jak powstają wrocławskie krasnale?

Ny direkte rute til Wroclaw

Hvis man vil til Wroclaw, og følge turistruten med dværge som guider, så kan man i dag flyve direkte fra København til Wroclaw. Fra Billund, Aarhus og Aalborg lufthavne er det kun muligt via Warszawa eller København. Til oktober åbner Ryanair en direkte rute fra Billund Lufthavn til Wroclaw. Og det har vakt glæde i Vestdanmark.

– Vi er utrolig glade for den nye rute til Wroclaw i Polen, som er en spændende turistdestination, men Polen generelt som destination er også vigtig for de herboende polakker, som kan besøge og få besøg af venner og familie. Derudover er det også en central korridor for at få arbejdskraft ind til Danmark, siger Jesper Klausholm, Billund lufthavn.

Dværg i Wroclaw
En af de mange bronzedværge, der virker som turistguider i dag. Arkivfoto.