Polsk toppolitiker: Det kan også ske i Danmark

Polsk toppolitiker
Den polske toppolitiker - medlem af Sejmen for Lewica, (Venstre), tidligere næstformand i det polske parlament, Wanda Novicka er i Danmark i disse dage. Tirsdag talte hun ved Sex og Samfunds generalforsamling, og onsdag mødes hun med medlemmer af Folketinget. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.

KØBENHAVN: Polsk toppolitiker advarer om, at den uhyggelige udvikling omkring LGBT- og abort-modstanden i Polen, også kan ramme Danmark.


Polsk toppolitiker i Danmark: – Det er ikke bare en højreradikal regering i Polen der er problemet, det er en uhyggelig udvikling vi ser flere steder – og som også pludselig kan ramme f.eks. Danmark, siger Wanda Novicka. Hun er bekymret for den stigende radikalisering i øst og vest.

Ordene faldt, da hun var gæst hos Sex og Samfund, hvor abortudviklingen i Polen var optakten til årets generalforsamling. polennu.dk har talt med hende.

Sex, samfund og Polen

Novicka er tidligere næstformand i Sejmen og hun er næstformand i det interparlamentariske polske netværk, SRSR. Hun kom i det polske parlament for Lewica (Venstre) ved det seneste parlamentsvalg i Polen.

Novicka advarede om, at stærke kræfter i USA og Rusland støtter kampen mod abort og LGBT-personer.

– Det er en retorik der bliver værre og værre, og vi ser den mange steder. Vi så jo også, hvordan det pludselig kunne ske med Trump i USA. Det havde ingen forudset, siger den polske politikere. Og i Polen er regeringen godt klar over de tendenser, og de udnytter dem optimalt.

– Kaczynski-regering kan ikke arbejde mod midten og konsensus, derfor bliver alting mere og mere ekstremt. Derfor ser vi også en optrapning af retorikken i Polen. Uden appel til de ultrahøjre radikale kræfter, har Kaczynski næppe en chance for at blive genvalgt. For ham handler det ene alene om at fastholde magten – intet andet, koste hvad det vil, siger Novicka.

Penge og EU

– Ingen polakker vil sige, at EU eller andre skal tage penge fra Polen. Men uden EU-penge kan Kaczynski-regeringen ikke overleve. De har allerede lovet pengene fra EU væk på dyre løfter til deres støtter, siger den erfarne polske politiker til polennu.dk.

– Får de ikke dem, går de i opløsning, siger Novicka.

Hun mener at EU og lande som Danmark skal fastholde presset på den polske regering, og tage penge fra Polen om nødvendigt, selv om Kaczynski-regeringen beskylder hende og andre regeringsmodstandere, for at modarbejde Polens interesse.

Demokratisk problem

– Det er ikke blot et abortproblem vi har i Polen. Vi har et meget stort demokratisk problem, og derfor er det helt afgørende retsstaten er sikret, og at folk ikke forfølges eller tiltales på grund af deres aktivisme, eller andre tiltag der ikke passer den polske regering. Husk på, at det er en forfatningsstridig domstol der har ophævet undtagelserne i den gamle abortlov. Derfor er det helt afgørende for abortspørgsmålet og LGBT-rettigheder, at Polens domstole virker som de skal, som uafhængige af regeringen. For sådan er det ikke i dag. Havde domstolene været uafhængige, ville abortstramninger fra januar aldrig kunne gennemføres, siger den polske toppolitiker til polennu.dk.

– Jagten på minoriteter er sat ind, og derfor er beskyttelse, oplysning og debat nødvendig til disse grupper, siger hun. Ikke mindst når det gælder retssikkerhed, understreger hun.

Dansk abort er en hjælp

En række partier i Folketinget vil sikre, at der afsættes penge på finansloven til at tilbyde polske kvinder abort i Danmark. Men det er ikke hvad der er mest brug for, hvis man spørger den erfarne polske politiker. Wanda Novicka siger, at “abort-eksport” allerede findes i dag, og at de foretrukne steder for polakkerne er i lande som Tjekkiet, Slovakiet og Kroatien.

Korrektion: Wanda Novicka har meddelt efter polennu.dk har bragt interviewet, at hun vil præcisere, at abort-støtten fra Danmark ER en stor hjælp for de polske kvinder, men at det ikke skal stå alene.

LINK: Sex og Samfund

Demokratiet skal støttes

– Det er bedre at støtte de demokratiske kræfter i Polen. Vi skal ud i de små byer, ud på landet, ud hvor mennesker ikke kender til deres rettigheder. Vi så hvordan polakkerne gik på gaderne i et omfang, som vi ikke har set siden kommunismen, da abort-stramninger blev en realitet. Vi skal bakke op om protesterne, og de “sorte kvinder” (abort-bevægelsen i Polen, red.) de er aktive, og har før fået stoppet abortfjendtlige tiltag.

– De unge mennesker er aktive, og de skal støttes. De tager modigt kampen op mod abortmodstanderne, mod regnbuemiljøernes fjender, kæmper for miljøet og imod den stigende radikalisering og fascisme.

– I Polen sidestiller stærke kræfter nazismen, kommunismen og regnbuebevægelsen med hinanden, og med støtte fra ekstreme grupper og Kaczynski-regeringen, sagde Novicka inden generalforsamlingen hos Sex og Samfund i København.

– Vi skal derfor også se nærmere på undervisningen i skolerne, som også er under pres, når det gælder seksualundervisning, samt behandling og beskrivelsen af minoriteterne, tilføjer hun.

Møde i Folketinget

Onsdag får Wanda Novicka lejlighed til at uddybe sine synspunkter, når hun møder medlemmer af det danske folketing om forslaget til abort for polakker i Danmark.

Uafhængige nyheder fra et frit dansk medie?

STØT polennu.dk – tryk her