Polsk tv: Piloten var presset til at lande i Smolensk

Rusland_Smolensk_Katyn_Polen_10_april_2010_0
Polens nye forsvarsminister har besluttet at nedlægge Smolensk-kommissionen, der siden 2015 har forgyldt medlemmer af det tidligere regeringsparti Lov og Retfærdighed – og som skulle konkludere at Donald Tusk og Vladimir Putin stod bag ulykken. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polsk tv har fået et anonymt tip om, at piloten på dødsflyet i Smolensk var under pres ved landingsforsøget den 10. april, hvor præsident Kaczynski og 96 andre omkom.


WARSZAWA: Polsk tv har fået et anonymt tip om, at piloten på dødsflyet i Smolensk var under pres ved landingsforsøget den 10. april, hvor præsident Kaczynski og 96 andre omkom.


Polsk TVN24 oplyser i eftermiddag, at de har fået viden om, at de sorte bokse har afsløret, at piloten var presset til landing, en teori, der tidligere er blevet skudt i sænk.

Han slår mig ihjel

– Hvis jeg/vi ikke lander, vil de/han slå mig ihjel’ skulle piloten, major Arkadiusz Protasiuk, have sagt ifølge tv-stationens oplysninger. Det skal understeges, at ingen officielle myndigheder eller efterforskere, har bekræftet oplysningen.

Justitsminister Krzysztof Kwiatkowski ønskede heller ikke at kommentere de nye oplysninger i dag, men ville afvente den endelige rapport.

Oplysningerne kommer på et tidspunkt, hvor der er kommet fokus på ulykken. Smolensk-tragedien er igen blevet politisk spængstof i Polen.

Mistillid til opklaring

60 medlemmer af Sejmen har krævet et parlamentarisk udvalg, der skal klarlægge omstændighederne ved styrtet, fordi man ikke har tillid til de russiske og polske efterforskere.

Der er også modstand mod den nyvalgte præsident Komorowski, fordi han vil flytte mindekorset for Lech Kaczynski, der omkom i ulykken, fra et midlertidligt sted foran præsidentpaladset til et mere permanent og dsikret sted på pladsen.

Flere grupper kræver at korset bliver stående, blandt andet kirken. Det er dog blevet høfligt afvist, selv om man ønsker et kompromis om den endelig placering.

Tidligere spektulationer

Lige efter spekulerede polske medier i, at den polske præsident Lech Kaczynski , eller hans stab, f.eks. general Eugeniusz Blasik , der var chef for det polske luftvåben , og som var i cockpittet, skulle have presset piloterne til at lande, trods det dårlige vejr og de russiske advarsler.

Tidligere forsøg

Den afdøde præsident Lech Kaczynskis stab havde tidligere lagt pres på en pilot for at lande i Georgien, på et tidspunkt hvor russiske rakketter fløj rundt i luftrummet.

Dengang afvist piloten ønsket og landede i et naboland.