Polske bagere har travlt på den fede torsdag

fede torsdag i Polen
Det skønnes, at hver polak i dag i gennemsnit spiser 2,5 berlinere. Det svarer til 7.000 ton af de polske berlinere. Til den mængde er der brug for 500 tons sukker, 500 tons smør, 2.500 ton hvedemel, 1,3 millioner liter mælk og 25 millioner æg. Foto: PTO.

KRAKOW: Polske bagere og konditorer har travlt i dag. Det er fede torsdag i Polen. En gammel tradition, hvor det gælder om at nyde de søde sager.


De polske bagere har travlt i dag. Det er ”fede torsdag” – en festdag der har været fejret i umindelige tider i Polen. På ”fede torsdag” gælder det om at spise søde sager, man bliver lige frem opfordret til det.

Fede torsdag er den sidste torsdag før fasten. I år den 11. februar. To ud af tre polakkerne følger – i mere end mindre omfang – fasten. Det gælder især de religiøse og stærkt troende. De holder sig væk fra de vildeste fester, alkohol og mellemmåltider. Da det er den sidste torsdag før fasten, gælder det bare om at spise løs inden. Det polakkerne spiser mest af i dag er berlinere eller donuts – eller på polsk: paczki.

LÆS OGSÅ: Polens turistorganisation om fede torsdag

Gamle polske traditioner

Mange lokale områder i Polen har sine egne traditioner. Indbyggerne i Krakow-området kaldte f.eks. fede torsdag for ‘’Comber torsdag’’. Det var navnet på Krakows borgermester, som regerede i byen i 1200- tallet. Han hed Comber. Han huskes for at opkræve meget høje skatter af torvekoner på byens torve. Comber var kendt for at være meget skrap og grådig. Da han døde – på fede torsdag – udbrød der jubel blandt torvets kvinder. De sang og dansede i gaderne af glæde over at manden, der forpestede deres dagligdag, var død.

Traditionen med Comber torsdag blev markeret frem til 1846, hvor den blev forbudt af de østrigske myndigheder. Men den almindelig fede torsdags tradition, er fortsat helt frem til i dag.

Fede torsdag i dag

Det skønnes, at hver polak i dag spiser cirka 2,5 berliner i gennemsnit. Det svarer til syv tons.

LÆS MERE: Polens kulturinstitut om fede torsdag 

Gamle-bydel-Krakow

Støt de frie medier! Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om Polen, til så mange danskere som muligt. Vi har ingen vaccinationer mod fordomme, men oplysning og kendskab er efter vores opfattelse, den bedste vaccine mod det fænomen. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Du kan vælge mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, VISA, MASTER og mange andre anerkendte og sikre betalingsformer.