Polske dommere nedlagde arbejdet i protest

  dommer_hoejeste_ret_arkiv_polen

  Dommerne i det polske retsvæsen protesterede torsdag mod planerne om ændringerne i fundamentet for den polske retsstat. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Polske dommere gennemførte torsdag en 40 minutter lang auktion i protest mod de såkaldte reformer at retsvæsenet.


  Dommere må ikke strejke, men torsdag gennemførte dommerne en 40 minutter lang auktion, hvor sager ved de polske domstole blev sat på pause.

  Imod “reformer”

  Den polske dommerstand er imod regeringens planer om ændringer i det polske retssystem, da dommerne mener at den nye reform politisere retsvæsenet og undergraver domstolenes uafhængighed. Ifølge det regeringskontrollerede TVP deltog en tredjedel af dommerne i Polen i auktionen, men det er næppe hele sandheden.

  Hvor mange?

  Vicejustitsminister Michal Wojcik afviser beskyldningerne fra dommerstanden, og siger at baggrunden for reformen er at kun hver tredje polak har tillid til det polske retsvæsen.

  – Der er ikke et angreb på domstolenes uafhængighed, det er en reform der vil styrke uafhængigheden, sagde viceministeren til TVP. Regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) har beskyldt dommerne for at være for lang tid om at behandle retssager og at standen udgør en særlig elite der er ude af trit med befolkningen.

  Forstår ikke demokrati

  Tidligere justitsminister Borys Budka fra oppositionspartiet Borgernes Platform (PO) siger i en kommentar, at regeringspartiet ikke forstår demokratiet.

  – PiS forstår ikke princippet om magtens tredeling og de demokratiske principper i en retsstat. Det er dommerne der skal styre os politikere, mere end det er politikerne der skal styrer retssystemet, siger den tidligere justitsminister.

  International kritik

  EU, Europarådet og USA har rejst massiv kritik af regeringens forandringer i Polens demokratiske fundament, hvis indhold er aftalt i forbindelse med tilslutningen til NATO og EU.