Polske fagforeninger går på gaden fra i dag

  Demonstration_i_Warszawa_Solidarnosc_Polen_polennu


  WARSZAWA: De polske fagforeninger har varslet fire dages demonstrationer imod regeringen.


  De polske fagforeninger har varslet fire dages strejke i Warszawa fra i dag rettet mod den polske regering. Fagforeningerne har planlagt at opsætte telte foran det polske parlament og har kaldt til fælles demonstration for op til 100.000 deltagere på lørdag.

  Utilfredse med reformer

  De tre polske fagforeninger Solidarnosc, OPZZ og Fagforeningernes Forum er utilfredse med, at pensionsalderen er blevet hævet til 67 år. De er også utilfredse med regeringens planer om at åbne op for midlertidige ansættelser med dårligere rettigheder end fastansatte har.

  Højere mindsteløn

  Fagforeningerne kræver blandt andet, at den polske mindsteløn skal stige hurtigere, end regeringen har lagt op til, så den kommer op på 11 zloty i timen næste år, og at der skal udskrives folkeafstemning om et emne, hvis 500.000 vælgere har skrevet under på det.

  Klar til kamp

  – Regeringen vil nok ikke træde tilbage efter en enkelt demonstration, men vi er klar til at kæmpe i uger eller måneder, sagde Piotr Duda, der er formand for fagforeningen Solidarnosc mandag.

  Fredelige demonstrationer

  Fagforeningerne planlægger fredelige demonstrationer.

  – Folk er ikke kommet for at brænde dæk af, sagde formanden for OPZZ Jan Guz.

  – Disse mennesker er kommet fordi de forventer bedre velfærd, bedre regeringsførelse og bedre social sikkerhed, sagde han.

  Forlod forhandlinger i juni

  De polske fagforeninger forlod trepartsforhandlingerne med regeringen og arbejdsgiverne i juni, fordi de ikke følte, at der blev lyttet til deres krav. Derefter besluttede de at indkalde til fælles strejke i september. Polens statsminister Donald Tusk har opfordret fagforeningerne til at komme tilbage til forhandlingsbordet.