Polske fodboldfans fortsætter krigen mod spilleregler

legia_banner

Legia Warszawa kom torsdag med en ny provokation overfor det europæiske fodboldforbund UEFA, som polakkerne hævder der kun gør hvad tyskerne siger. Polens problemer med udlandet har nu også forplantet sig i europæisk fodbold. Privatfoto.


WARSZAWA: Fodboldklubben Legia Warszawas fans fortsætter provokationerne overfor det internationale fodboldforbund med officiel opbakning.


Den polske hovedstadsklub Legia Warszawa blev fornyelig dømt til at betale 35.000 euro (150.000 zloty) som straf for at have opsat et banner med et billede af et barn, der trues af en tysk soldat. Markeringen skete på 73 årsdagen for Opstanden i Warszawa i 1944. Teksten på banneret: Under Warszawa opstanden dræbte tyskerne 160.000 mennesker. Tusinder af dem var børn.

Sport og politik

Men det er forbudt i henhold til UEFA’s regler, at udbrede politiske budskaber i forbindelse med en fodboldkamp. Derfor fik klubben bøden, samt en dom der betød at holdet ikke kunne have tilskuer til en hjemmekamp. Torsdag svarede klubbens fans så igen i kampen mod Sheriff Tiraspol med et nyt provokations banner mod UEFA.

Banneret forestiller en gris, og en henvisning til bøden på 35.000 euro. Men klubbens fans har opbakning fra de polske myndigheder. Vicedirektøren i det nationale polske fond Maciej Swirski, der skal fremme Polens image i udlandet, siger at bøden bare var et påskud for at straffe klubben, dens fans og polske borgere for at sætte dem på plads. Klubben har meddelt, at den vil betale bøder, mens fanklubben har startet en indsamling – ikke til fordel for UEFA straffen – men til minde om Opstanden i Warszawa

Tysk ønske

Vicedirektøren siger endvidere, at UEFA er gennem politiseret og de gør alt hvad Tyskland vi have. Han mener, at det er Berlin der står bag det europæiske fodboldforbunds straf overfor Warszawa. Det er ikke nyt, at de polske fodboldfans kan være genstridige, men det er unormalt at en repræsentant for det officielle Polen, nu også politisere fodbold.

Vrede mod tyskere

Vicedirektørens udfald mod tyskerne passer godt i den polske regerings strategi overfor Tyskland, som landets nye ledelse har iværksat. Partiformanden for regeringspartiet Jaroslaw Kaczynski mener at udlandet har stjålet fra Polen, og den stærke mand har iværksat en proces for at få krigsskade erstatning fra Tyskland efter Anden Verdenskrig.

Spørgsmålet er dog afgjort flere gange tidligere, og såfremt den polske ledelse seriøs vil have erstatning for krigen, så er det juridisk set kun Moskva der kan gøres erstatningsansvarlig.