Polske frihedskæmpere sat i husarrest

jaruzelski_1981

Den polske general – og diktator – Jaruzelski meddelte krigsretsstilstanden i december 1981, der betød at tusindvis af polske frihedskæmpere fra Solidarnosc blev sat i fængsel. Russiske kampvogn tog opstilling i Polen, og cirka 100.000 soldater blev mobiliseret fra hele Warszawa-pagten. Blandt de arresterede var ikke brødrene Kaczynski. Arkivfoto.


GDANSK: Natten mellem den 12. og 13. december 1981 indførte det kommunistiske regime militær undtagelsestilstand – eller rettere krigsretstilstand. Tusindvis af polske frihedskæmpere blev sat i husarrest.


I august 1980 indgik arbejderne på Lenin Skibsværftet efter to ugers strejke i Gdansk, en aftale med det kommunistiske regime. En aftale der betød, at de første frie fagforeninger i Østblokken blev dannet under navnet Solidarnosc. Kommunisterne havde ellers deres egne fagforeninger, men de var blot en forlænget arm af regimet, mente polakkerne. – Men i Moskva syntes man at jublen og trangen til selvstændighed tog overhånd i Polen efter den historiske aftale på skibsværftet, så natten mellem den 12 og 13 december året efter, blev tusindvis af Solidarnosc aktivister hentet på deres bopæl og sat i fængsel eller husarrest over hele Polen.

Latter fra Lech Walesa

Da Lech Walesa blev hentet af det hemmelige politi og byens borgmester for at blive sat i husarrest, så udbrød han med et overbærende grin, at dette var begyndelsen til enden for den kommunistiske og russiske overmagt i Polen. Det skete i dag for 37 år siden. Og han fik ret.

Kaczynski-brødrene ikke fængslet

I de statskontrollerede medier, kan man i dag læse at Lech og Jaroslaw Kaczynski, spillede en helt afgørende rolle i Solidarnosc og i polakkernes kamp for frihed i begyndelsen af 1980erne. Men til trods for at næsten 10.000 Solidarnosc-forkæmpere blev arresteret, så var de to brødre ikke i blandt. Det var først da de mødte op i en kirke dagen efter, at de fik at vide at Solidarnosc folkene var arresteret.

Oplysningen er interessant, da den nulevende Jaroslaw Kaczynski aktuelt hævder at netop han gjorde en uvurderlig indsats sammen med sin bror i Polens kamp for frihed. Men de havde tilsyneladende ikke kæmpet nok til, at de kommunistiske myndigheder fandt at de udgjorde nogen trussel.

Frihed i 1989

Krigsretstilstanden fortsatte frem til 1983. Samme år modtog Lech Walesa Nobel Fredspris. I 1988 blev Solidarnosc igen lovlig, og ved det første delvist frie valg i Østblokken, satte polakkernes Solidarnosc på næsten alle pladserne i parlamentet. Det kommunistiske magtmonopol var brudt.

Vigtig EU-dato

Datoen 13. december har også en anden symbolsk værdi for Polen – og faktisk også for Danmark. Det var nemlig den dag i 2002, at den danske EU-formand Anders Fogh Rasmussen på et topmøde i Bella Center København, kunne meddele at Polen og ni andre lande var klar til at blive optaget i EU. For Polens vedkommende skete det 1. maj 2004.