Polske Ida vandt Oscar for bedste udenlandske film

  ida_vinder_oscar_polennu

  Den polske filminstruktør Pawel Pawlikowski med sin nye Oscar i hånden ved prisfesten i nat i Los Angeles. Foto: IDA.


  LOS ANGELES: En af de mest prisvindende polske film nogensinde – Ida – med dansk deltagelse, vandt i nat en Oscar for bedste udenlandske film.


  Pawel Pawlikowski’s film i sort/hvid – Ida – vandt i nat den fornemme filmpris som bedste udenlandske film ved Oscar uddellingen i Los Angeles.

  Overvældet polsk instruktør

  – Livet er fuld af overraskelser, sagde Pawlikowski i sin takketale i nat.

  – Jeg er beæret, overrasket og overvældet, fortsatte han med statuetten i hånden.

  Ironisk med Oscar

  Den polske instruktør påpegede det ironiske i at vinde en Oscar for netop denne film.

  – Vi har lavet en film om behovet for stilhed og at trække sig tilbage fra verden og fordybe sig, og her står vi så. I epicentret for støj og verdens opmærksomhed.

  – Fantastisk, sagde Pawel Pawlikowski i nat.

  Dansk-polsk produktion

  Filmen er polsk, men har også dansk deltagelse. To af filmens producere, Sofie Wanting Hassing og Christian Falkenberg Husum, er danske. Det samme gælder Kristian Eidnes Andersen, der har komponeret musikken til den anmelderroste film, skriver Ritzau. Det Dansk Filminstitut har også givet penge til filmen, og den betegnes som en polsk-dansk produktion. Ideen til filmen skulle være opstået i Danmark for seks år siden.

  Nærmest en udødeliggørelse

  Christian Falkenberg Husum, der er co-producer på “Ida” kaldte det en nærmest udødeliggørelse af filmen, at den blev nomineret til en Oscar, da nomineringerne blev offentliggjort i januar.

  Udødelig film

  – For filmen betyder det, at den går fra at være en almindelig spillefilm til at være en Oscar-nomineret film, og det er noget, der næsten kan udødeliggøre en film, sagde han og beskrev filmen som en underdog.

  – Vi var meget bekymret for filmen oprindeligt. Vi regnede ikke med, at der var nogen, der ville se den. Den er sort/hvid. På polsk. I 4:3-format. Det ligner ikke på papiret en succes. Men vi var godt klar over, at det var en god film, sagde Christian Falkenberg Husum.

  Anna og Ida

  Filmen Ida handler om den unge Anna, som i efterkrigstidens kommunistiske Polen vil gå i kloster som nonne, da hun pludselig af sin hidtil ukendte moster erfarer, at hun er jøde og faktisk hedder Ida, og at hendes forældre blev dræbt af nazisterne.

  Slog Putin kritisk film

  “Ida” slår samtidig sin russiske konkurrent “Leviathan”, der også var blandt favoritterne til at vinde den gyldne statuette. “Leviathan” slog i januar “Ida”, da den russiske film løb med hæderen som bedste ikke-engelsksproget film ved årets Golden Globe-prisuddeling.
  Den er instrueret af Andrej Svjagintsev og handler om en mand, der kæmper mod en korrupt borgmester, som forsøger at overtage hans hus og alt, hvad han ejer, og er en stærk Putin-kritisk film.

  Dansk premiere i november

  Filmen Ida havde dansk premiere i november, og kan ses i blandt andet Grand Teatret, København og Øst for Paradis i Aarhus.