Polske kunstnere støtter fængslede russiske punk-piger

  foto_pussy-riot

  De tre medlemmer af det russiske punk-band Pussy Riot, der normalt er maskerede, har været fængslet siden 21. februar for at synge anti-Putin sange. Foto: Pussy Riot Livejournal.


  WARSZAWA: Flere fremtrædende polske kunstnere går nu til forsvar for de fængslede punk-sangerinder i Rusland.


  Den Oscar-nominerede instruktør Agnieszka Holland, kunstneren Wilhelm Sasnal og historikeren Jerzy Jedlicki er gået ind i kampen, for at få løsladt tre medlemmer af det russiske punk-band Pussy Riot. Kunstnerne mener, at bødestraffe må være rigeligt, for deres ”forbrydelse”.

  Fængslet siden februar

  De tre russiske piger står til en straf på syv års fængsel, fordi de i Moskvas Ortodokse Katedral, fremførte en sang med titlen: Jag Putin væk. De tre piger har været fængslet siden 21. februar, og skal nu stilles for en dommer, hvor de risikere op til syv års fængsel.

  International kunstner appel

  Appellen kommer i kølvandet på et åbent brev fra britiske musikere til den russiske præsident Vladimir Putin, som The Times har offentliggjort. Blandt underskriverne er bl.a. Pete Townsend (The Who), Jarvis Cocker (Pulp), Neil Tennant (Pet Shop Boys) og Johnny Marr (The Smiths).

  Alarmerende tilstande

  Den polske filminstruktør Agnieszka Holland siger til dagbladet Gazeta Wyborcza:

  – Situationen i Rusland bliver mere og mere alarmerende.

  – Jeg appellerer til de russiske myndigheder om, at reagere fornuftligt i situationen, det de gør lige nu er direkte latterligt, sagde den polske filmskaber.

  – Det er nødvendigt at vi protesterer nu, før det er for sent.

  Agnieszka Holland vil nu samle underskrifter ind til fordel for de unge fængslede russiske piger.

  Imødekommende Putin

  Præsident Putin, der var på et endags diplomatisk besøg i London torsdag i forbindelse med de olympiske lege, sagde uventet om de fængslede piger:

  – Jeg mener ikke, at de (Pussy Riot, red.) bør dømmes for hårdt, sagde Putin til journalister i London.

  – Men den endelige afgørelse ligger hos domstolene – og jeg håber, at retten vil afsige en korrekt og velbegrundet dom, sagde han.

  Første besøg i syv år

  Det var Putins første besøg i England i syv år, efter den diplomatiske strid der begyndte, da den russiske afhopper, Alexander Litvinenko blev forgiftet, formentlig af Rusland, i London i 2006.