Polske læger i protest over recept-begrænsninger

Corona i Polen
Demonstrationerne over hele Polen er varslet til lørdag, den 30. september. Der er parlamentsvalg og folkeafstemninger søndag, den 15. oktober. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polske læger har fået nok af regeringen, og indkalder nu til demonstrationer to uger før valget i oktober.


Polske læger er trætte af regeringen, efter at sundhedsministeriet har begrænset lægernes mulighed for at udstede recepter, for at spare penge. Lægerne kræver at regeringen trækker de nye regler tilbage. Ordningen koster menneskeliv, siger lægerne.

Polens største lægeorganisation og de medicinstuderendes sammenslutning, er gået sammen om at indkalde til landsdækkende demonstrationer, lørdag, den 30. september.

(Fortsættes under)

Lægerne kræver også, at Polen hæver sine udgifter til sundhedsvæsenet. Polen har de tredje laveste omkostninger til sundhed i EU målt på bruttonationalprodukt (BNP).

– Sundhed og pleje SKAL være et centralt tema til det kommende valg, skrive lægeforeningen OZZL.

– Uanset hvem der bliver valgt, så forventer vi konkrete forbedringer, og ikke bare tomme løfter. Vi forventer respekt, dialog og omsorg for de polske patienters helbred, skriver OZZL.

Sundhedsminister ”trak sig”

Striden om recepterne, som lægerne siger der koster menneskeliv, har fået sundhedsministeren til at trække sig, om end mange kilder hævder han blev fyret. Adam Niedzielski havde kritiseret en læge der protesterede over recept-ændringerne, og ministeren beskyldte lægen for at ordinere sig selv medicin til psykiske problemer. Han er i al stilhed blevet afløst af Katarzyna Sojka, der selv er læge.

Polske læger: Polen i bund

Polen bruger 6,5 procent af BNP i (2020), og kun i Rumænien og Luxembourg er tallet lavere, ifølge Eurostat. De polske læger kræver at tallet øges til 8 procent af BNP. Men også når det gælder antallet af læger og sygeplejersker halter Polen bagud.

I 2021 havde Polen 3,44 læger og 5,68 sygeplejersker for hver 1.000 indbyggere. Det er blandt de laveste blandt OECD-landene.

Demonstrationerne over hele Polen er varslet til lørdag, den 30. september. Der er parlamentsvalg og folkeafstemninger søndag, den 15. oktober.