Polske politikere kæmper om husejernes gunst

  statsminister_i_Polen_Ewa_Kopacz

  Polens statsminister Ewa Kopacz tager afstand fra en ny lov, som skal redde husejere med lån i schweizer frank. Foto: Polens statsministerium.


  WARSZAWA: Statsministeren er kommet i problemer i kampen om at kapre stemmer hos husejerne i Polen.


  Polske husejere med lån i schweizer frank har fået en hovedrolle i den polske valgkamp.

  Den schweiziske frank er nemlig steget i værdi, og derfor sidder en halv million husejere i Polen med større gæld og højere afbetalinger, end de havde regnet med.

  Kamp om at redde husejerne

  Polske politikere har hen over sommeren kæmpet om at fremlægge redningspakker for de husejere, der er kommet i klemme.

  Både oppositionspartiet Lov og Retfærdighed og regeringspartiet Borgernes Platform har fremlagt hver deres forslag til en redningspakke.

  Lov ændret i sidste øjeblik

  Et lovforslag fra regeringspartiet Borgernes Platform blev sidste uge behandlet i parlamentets underhus sejmen, men lovforslaget blev i sidste øjeblik ændret og stemt igennem i en form, som den polske statsminister nu tager afstand fra.

  Bankerne skal betale

  Lovforslaget gør det muligt for almindelige husejere at få vekslet deres lån om til polske zloty til den kurs, som var gældende, da de optog lånet.

  I det oprindelige lovforslag skulle husejerne og bankerne dele tabet lige over, men i det ændrede lovforslag skal bankerne i stedet betale 90 procent af omkostningerne. Ændringen blev foreslået af Den Demokratiske Venstrealliance SLD.

  Statsminister tager afstand fra lov

  Den polske statsminister Ewa Kopacz fra partiet Borgernes Platform tager nu afstand fra loven.

  På et pressemøde tirsdag udtalte Kopacz, at loven i dens nuværende form vil destabilisere det polske banksystem, og hun appellerede til politikerne parlamentet om at få ændret loven igen, før den stemmes igennem parlamentets overhus Senatet.

  – Det er valgkamp, og alle vil gerne udstede løfter uden dækning, sagde Kopacz blandt andet.

  Banker nedgraderet

  Efter loven blev stemt igennem i parlamentet i sidste uge, blev alle de polske bankers kreditværdighed nedgraderet af rating bureauet EuroRating.