Polske ukrainere på flugt er kommet til Polen

polen_ukraine_nødhjælp_polennu

Støtten til Ukraine har høj prioritet i Polen, og tirsdag kom ukrainske flygtninge med polsk afstamning til Polen. På billedet er det en nødhjælpskonvoj til Ukraine fra Polen der pakkes, mens statsminister Ewa Kopacz og udenrigsminister Grzegorz Schetyna ser til. Foto: Polens Udenrigsministerium.


MALBORK: De har ventet siden jul, men nu er 178 ukrainere med polske rødder kommet sikkert til Polen.


178 ukrainere af polsk afstamning er nu evakueret fra det østlige Ukraine og er kommet sikkert til Malbork i Polen.

4.700 døde i krig

Siden før jul har de ventet i det krigshærgede område i Donetsk region i det østlige Ukraine, på at komme væk. Kampene mellem de ukrainske regeringsstyrker og russiske separatister i området har været hårde og kostet 4.700 menneskeliv indtil nu.

Bus ramt i Ukraine

Sikkerhedssituation og dermed transporten fra Ukraine har været kompliceret. Tirsdag blev en civil bus ramt af en granat i det østlige Ukraine og ti mennesker er meldt dræbt, mens flere blev kvæstet.

Oprindeligt var det meningen at 216 ukrainere med polsk afstamning skulle til Polen.

Sikkert i Malbork

De 178 personer ankom sikkert til den militære lufthavn i Malbork tirsdag, og flere af dem brød ud i gråd ved ankomsten, skriver det polske nyhedsbureau PAP. Hovedparten af dem er unge familier med børn. Malbork ligger ved Gdansk, og byen er mest kendt for Europas største Middelalderborg af samme navn.

Anatol Terlecki fra Sammenslutningen af polakker i Ukraine sagde til Polsk Radio, at mange af dem har forladt deres hjem, deres forældre – ja, alt – ligesom i andre regulære krigssituationer.

I livsfare

– Denne evakuering er kun for de mennesker, der direkte er berørt af kampene, sagde Marcin Wojciechowski, der er talsmand for udenrigsminister Grzegorz Schetyna. De 178 ukrainere var i direkte livsfare, og måtte evakueres, sagde talsmanden.

Seks måneder i feriecenter

Polen har tilbudt de evakuerede seks måneders ophold i feriecentre, gratis sprog- og job kurser, gratis skole for børn og og social/sygesikring. De lokale myndigheder i Malbork har lovet at hjælpe dem med at finde en permanent bolig og arbejde.