Poznan oprør gjorde Polen til et stort land

poznan_100

Poznan gennemførte torsdag utallige livagtige rekonstruktioner på nogle af de episoder der fandt sted i byen for 100 år siden. Et oprør der førte til en udvidelse af de polske områder efter nationens genopståen, den 11. november 1918. Foto: Privatfoto.


POZNAN: Der var fest, fine gæster og tv-show torsdag i Polens femte største by, da 100 års dagen for opstanden mod tyskerne blev fejret.


Torsdag blev 100 års dagen for oprøret i Poznan markeret. Byen der altid har spillet en rolle i den polske historieskrivning.

Polsk-tysk-polsk-tysk-russisk-polsk

Efter Polens anden deling i 1793 blev Poznan en del af Preussen, og gennem et århundrede forsøgte tyskerne at fordrive polakkerne, blandt andet gennem opkøb af polsk ejede huse og ejendomme.
Den 11. november 1918 genopstod Polen som et land igen efter 123 år, og det er da også Polens vigtigste nationale helligdag. Men det Polen der blev dannet den dag, var ikke geografisk det samme Polen som vi kender i dag.

Men torsdag for 100 år siden indledte polakkerne i Poznan et oprør, der førte til at hele det område vi i dag kender som det vestlige Polen, atter blev polsk i begyndelsen af 1919. Det var den polske musiker og aktivist Ignacy Jan Paderewski indledte oprøret den 27. december ved at kræve de tidligere polske områder tilbage til det nye Polen.

Tyve år senere vendte tyskerne tilbage under ledelse af Adolf Hitler. I februar 1945 blev byen befriet af den Røde Hær, og var kommunistisk frem til 1989. Det første kendte polske oprør mod kommunisterne var også i Poznan – i 1956, hvor mange polakker blev myrdet af regimet.

Fornemt besøg

Den vigtige historiske 100-års dag for det nye “store” Polen, blev da også festlig markeret i den vestpolske hovedstad. Byens borgere var på gaderne i et lyshav af røde farver, og såvel Polens statsminister som præsident besøgte Poznan torsdag. Statsminister Mateusz Morawiecki lagde en krans ved graven for nogle af heltene fra dengang, og afslørede et mindesmærke. Han sagde at opstanden lagde grundlaget for et stærkt Polen.

Torsdagens finale arrangement var et landsdækkende TVN transmitteret jubilæumsshow om begivenhederne i byen for 100 år siden – og med nogle af Polens førende kunstnere på scenen.

Fred og ro

Politiet meddeler at der ikke var noget ballade under festlighederne, men myndighederne havde også nægtet at give tilladelse til blandt andet en march gennem byen.