Præsident nedlægger veto mod ny uddannelseslov

Veto uddannelseslov
Polens præsident Andrzej Duda har nedlagt veto mod en kontroversiel uddannelseslov, der skulle give centralregeringen mere indflydelse på undervisningen. Der spekuleres i, hvor den Kaczynski-loyale præsident nu nedlægger veto mod loven. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polens præsident nedlægger veto mod ny kontroversiel uddannelseslov, der ville give regeringen kontrol med skolernes undervisning.


Polens præsident Andrzej Duda har overraskende nedlagt veto mod en ny uddannelseslov, der ville give de centrale myndighederne mere indflydelse på skolernes undervisning. Formålet skulle efter regeringspartiets opfattelse være at redde børnene for moralsk forfald. Men det synes præsidenten ikke om. Det er især seksualundervisning, undervisning i LGBT og andet som – ifølge regeringspartiet – kan føre til moralsk opløsning.

Veto sikrer NGO’er adgang

Den nye lov ville også forhindre skolerne adgang til NGO’er og andre eksterne relationer, som en del af undervisningen. Eksperter og oppositionen har beskyldt regeringen for, at formålet med loven er at give den national-konservative regering ideologisk og politisk kontrol over skolerne.

Den polske præsident mener der er gode elementer i loven, men nedlægger veto alligevel.

– Men lad os nu udsætte emnet til senere. Indtil videre er der et veto. Lad os tænke over, om vi ikke skal lukket emnet for nu. Det må ikke forstyrre den vigtigste sag lige nu; Polens sikkerhed, siger præsident Duda.

Kone bag veto?

Det er sjældent, at præsidenten går mod regeringspartiets linje, og rygte-børserne hævder, at han har været under pres på hjemmefronten. Præsidentfruen Agata Kornhauser-Duda er selv tidligere lærer, og hun har inviteret til debatter med den polske opposition om emnet.

Regeringens ide?

Andre kilder hævder, at det er et bevidst træk fra Kaczynski-regering der står i problemer til halsen. Loven har betydet at internationale forskere og politikere, herunder den danske undervisningsminister, har valgt af boykotte sin polske kollega. Ved et hurtigt veto, midt i en krisetid, og med en præsident der ikke vil tale mere om det, kan det være en måde at slippe hurtigt af med et nederlag, i skyggen af rædslerne i nabolandet Ukraine. Lige nu mener den polske præsident, at yderligere debat om emnet skal udsættes.

Men uanset hvad, har præsidenten nedlagt veto. Loven går nu tilbage til parlamentet, der kan omstøde præsidentens veto med 3/5 flertal. Et flertal som regeringen, der sidder på et spinkelt og tvivlsomt mandat, ikke kan mønstre.

Støt polennu.dk og få flere nyheder fra Polen på dansk. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00. På forhånd tak.

polen_skoleboern_martin_bager_polennu