Præsident: Polen skal modernisere forsvaret

  Bronislaw_Komorowski__Forsvar_Polen_præsident_polennu

  Polens præsident taler ved den Ukendte Soldats grav i Warszawa. Foto: ODP


  WARSZAWA: Polen skal fortsætte med at modernisere sine væbnede styrker, og opbygge et nationalt uafhængigt luftforsvars-system, siger Bronislaw Komorowski.


  – De væbnede styrker har brug for flere moderniseringer, og først og fremmest skal vi bygge vores eget luftforsvar system, som vil styrke NATO-systemet, sagde præsident Bronislaw Komorowski under en ceremoni på Pilsudski-pladsen ved den Ukendte Soldats grav, onsdag.

  Udsat til 2018

  Da Barack Obama blev præsident for fire år siden, skrottede han et stort raketforsvarssystem, som var aftalt med polakkerne og tjekkerne. I stedet for, har Polen og USA indgået en ny aftale, der omfatter et mobilt forsvarssystem, som skal være installeret seneste i 2018.

  Ekstra system

  Den polske regering meddelte i sidste måned, at Polen vil bygge sit eget uafhængige anti-missil system med hjælp fra bl.a. Tyskland og Frankrig.

  Væk med værnepligten

  Komorowski sagde også, at værnepligten skal afskaffes, så forsvaret består af professionelle soldater.

  – Den polske hær er gradvist blevet reduceret. Antallet af soldater er faldet, men antallet af ledere er uændret.

  – Vi har brug for flere kampfly og færre befalingsmænd, sagde Polens præsident. Han lovede samtidig, at der trods krise og nedskæringen, ikke bliver reduceret i forsvarsbudgettet.

  Exit Afghanistan

  Polens statsoverhoved lovede også, at Polen vil holde sit løfte om at trække soldater ud af Afghanistan i 2014.