Præsident sætter udenrigsminister på plads

  Komorowski_i_Gdynia

  Den polske præsident Bronislaw Komorowski tager afstand fra udenrigsministerens udtalelser om, at det var ukrainere og ikke russere, der befriede Auschwitz. Præsidenten var også imod, at den nye polske statsminister, Ewa Kopacz, udskiftede den tidligere udenrigsminister Radek Sikorski med den nuværende Grzegorza Schetyna, som nu har udløst flere diplomatiske problemer mellem Polen og Rusland. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Polens præsident tager offentligt afstand fra udenrigsministerens udtalelse om at Auschwitz blev befriet af ukrainere.


  Debatten om den russiske præsidents afbud til 70 årsmarkeringen på tirsdag for befrielsen af den nazistiske udryddelseslejr Auschwitz, fortsætter i Polen.

  Da Polens udenrigsminister Grzegorza Schetyna hørte om den russiske præsidents afbud til 70 årsdagen, udtalte han, at det var ukrainere der befriede den tyske udryddelseslejr i Polen. Til Polsk Radio sagde han:

  Ukrainere var helte

  – Måske er det bedre at sige … at det var ukrainere der kæmpede, og at det var ukrainere der befriede Auschwitz, fordi ukrainske soldater var der på denne januar dag. – De åbnede portene, og de befriede lejren, sagde den polske udenrigsminister tidligere på ugen.

  Hån mod historien

  Udtalelsen har forståeligt nok vakt bestyrtelse i Moskva, hvor man kalder udtalelsen for en hån mod historien. Også i Polen har udtalelsen vakt røre, da det uomtvisteligt var den Røde Hær, der befriede lejren.

  Præsident tager afstand

  Polens præsident Bronislaw Komorowski har nu taget til genmæle, og forsvarer de russiske soldaters indsats i forbindelse med befrielsen af Auschwitz.

  – Vi både kender og husker, at den største gruppe af soldater, der gjorde tjeneste i Malopolska regionen og som befriede Auschwitz var russere, og dette skal anerkendes.

  Ikke politisk formål

  Komorowski advarede mod, at 70 års dagen for befrielsen af Auschwitz bruges til politiske formål. Han begrunder det blandt andet med, at det i år sandsynligvis er sidste gang, at så mange af de overlevende fra koncentrationslejren vil kunne deltage i markeringen.

  – Vi skal vise respekt for disse mennesker, og det gør man ikke ved at bruge anledningen til at markere sine standpunkter, sagde den polske præsident.

  Ingen invitationer

  Afbuddet fra Putin er, ifølge Kreml, begrundet i, at den russiske præsident ikke har modtaget en personlig invitation til markeringen af 70 året for befrielsen.

  Den polske præsident siger til det, at der ikke er sendt officielle navngivne invitationer ud til årsdagen, men at hvert land selv bestemmer hvem man vil sende. Også Rusland.

  Kronprins fra Danmark

  Fra Danmark deltager kronprins Frederik i markeringen for befrielsen af lejren, der fandt sted den 27. januar 1945.