Præsident skammer sig over Polen efter 1989

  Polens_præsident_skammer_sig_over_Polen_efter_1989

  Præsident Andrzej Duda mindedes torsdag ofrene fra protesterne mod det kommunistiske regime i 1970, hvor soldater skød og dræbte 44 arbejdere og 1000 blev såret. Foto: Eliza Radzikowska-Bialobrzewska.


  GDYNIA: Præsident Andrzej Duda sagde i minde-tale for dræbte arbejdere fra 1970, at han skammer sig over, at Polen efter 1989 ikke har straffet de skyldige for kommunismens forbrydelser.


  Polens præsident Andrzej Duda deltog torsdag i en mindehøjtidelighed for de arbejdere, der blev skudt i december 1970, fordi de protesterede imod det kommunistiske regime.

  Hyldest til faldne arbejdere

  – Jeg står foran jer her i dag, og tidligere knælede jeg foran foran statuen for Ofrene for December 1970 for at hylde dem. Hylde dem i Den Polske Republiks navn og i hele vores nations navn. En hyldest som passer sig for en præsident, der ser et stærkt og retfærdigt Polen som den vigtigste opgave i den tjeneste, han har påtaget sig, sagde Andrzej Duda

  Skammer sig over Polen efter 1989

  – Jeg knælede for at mindes og hylde alle dem, der er faldt, blevet såret, har lidt og været forfulgt gennem alle de år, og som aldrig oplevede elementær retfærdighed fra Den Tredje Repuplik (Polen efter 1989 red.), sagde Duda.

  Præsidenten sagde videre, at han skammer sig over Polen efter 1989, der aldrig har straffet de skyldige bag forbrydelsen, men til gengæld kaldte kommunistiske banditter for mennesker af ære og gav dem statsbegravelser.

  Vil genskabe retfærdighed

  Andrzej Duda henvendte sig i sin tale til alle, der har gennemlevet kommunistisk forfølgelse og deres pårørende, og lovede, at han vil rette op på Polen og gøre det til et retfærdigt og ærligt land.

  – Derfor bøjer jeg i dag hovedet for minde-statuen for Ofrene for December 1970 og beder jer alle om støtte i processen med at genoprette Den Polske Republik. Jeg tror dybt på, at vi er i stand til at nå i mål, og samtidig give alle, der er blevet myrdet og krænket retfærdighed i ordets bredeste betydning, sagde præsidenten.

  Præsident og regering under pres

  Polens præsident og nyvalgte regering har været under pres de seneste uger, efter præsidenten har nægtet at indsætte de Højesteretsdommere, der blev valgt af det tidligere parlament, og regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) har vedtaget en ny lov i parlamentet og valgt nye dommere.

  Lov og Retfærdighedspartiet er faldet markant i de seneste meningsmålinger, og en ny græsrodsbevægelse Komiteen til Beskyttelse af Demokratiet (KOD) er opstået og fik sidste lørdag mange tusind demonstranter på gaden over hele Polen. KOD har kaldt til demonstration igen denne lørdag.