Præsident trodser indstilling og udpeger ny formand

Polens præsident Andrzej Duda udpeger her den nye formand for højesteret, den 55-årige tidligere PiS-vicejustitsminister Małgorzata Manowska i præsidentpaladset. Foto: KPRM.

WARSZAWA: Polens præsident har udpeget ny formand for højesteret, stik mod anbefalingerne fra dommerstanden. En tidligere PiS-vicejustitsminister er udpeget i stedet.

 


Præsident Andrzej Duda har udnævnt Małgorzata Manowska til ny formand for højesteret.

Udnævnelsen har omgående udløst stor ballade, da præsidenten har fravalgt den kandidat som dommerstanden havde valgt. Men også fordi den valgte kandidat arbejder tæt sammen med Polens justitsminister. Manowska er selv tidligere PiS-vicejustitsminister.

Normalt udpeges dommerne af dommerne selv, og de var til møde lørdag, for at indstille den nye formand for højesteret. Manowska fik kun 25 stemmer fra sine kolleger i dommerstanden, mens én anden og mere uvildig kandidat, Włodzimierz Wróbel opnåede 50 stemmer. Alligevel valgte præsident Duda den tidligere PiS-viceminister. Den nye formand for højesteret er udpeget for seks år.

Forfatningsstridig

Om udnævnelsen vil holde i det lange løb, er tvivlsomt. Proceduren for udnævnelse er i strid med den polske forfatning, og netop udpegning af dommerne, er også en af de store anker som EU har imod Kaczynski regeringens retsreformer. Polen beskyldes for systematisk at nedbryde demokratiet i Polen.

Vigtig post til valg

Det er højesteret der skal tage stilling til om et valgresultat – f.eks. ved det kommende præsidentvalg, er gyldigt eller ej.

Med processerne omkring den politiske udpegning af højesterets formanden har Polens ledelse taget endnu et skridt på vejen væk fra et moderne demokrati, og endnu engang har den polske ledelse ignoreret alle advarslerne fra EU.

Støt fri og uafhængig journalistik?
Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp.

DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00
Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.