Præsident: Vi har advaret om Putins planer

Putins krig i Ukraine
Kulturpaladset i Warszawa er oplyst i gult og blåt, som et signal om solidaritet med Ukraine, der er blevet angrebet af Vladimir Putins Rusland. Foto: Miasto Warsaw.

WARSZAWA: Polens præsident har torsdag beklaget, at der ikke er blevet lyttet til polske lederes advarsler om Putins planer om ekspansion.


Der er krig på flere fronter i Ukraine nu. Den Røde Hær er gået ind flere steder, og Polens præsident Andrzej Duda beklagede i dag, at der ikke er blevet lyttet til de polske advarsler om Putins planer.

– Vi har selv været der, vi står sammen med det ukrainske folk, sagde præsident Andrzej Duda i en tv-tale torsdag.

– Her til morgen indledte russiske tropper en krig mod vores nabo, det selvstændige lad Ukraine. På Vladimir Putins beslutning er der nu krig i Europa. Det betyder utallige tragedier, død og ødelæggelse. Ingen ved det bedre end vi gør – vi er også blevet hårdt ramt af krige og overgreb, sagde præsident Andrzej Duda.

Præsident kræver omgående sanktioner mod Rusland

Putins aggression

– Den russisk aggression mod Ukraine er et vendepunkt for hele det vestlige samfund. Indtil nu har mange verdensledere har den opfattelse, at man kan føre normale forhandlinger og lave aftaler der bliver respekteret med Vladimir Putin og Rusland. Polen har advaret om denne opfattelse mange gange, sagde Duda på polsk tv.

– De (ukrainerne, red.) forsvarer ikke alene deres egen frihed, men også vores – ja, alle europæers frihed. I den kamp kan de regne med fuld støtte fra Polen. Jeg sagde det i går i Kiev, blot få timer før den russiske invasion.

– Vi har været der, vi vil være solidariske med Ukraine og den ukrainske nation, garanterede den polske præsident.

– I dag skal den vestlige verden bevise sin værdighed. Fremtiden for en fri verden afhænger af, hvordan vi i fællesskab reagerer på det onde, det der sker lige for vores øjnene af os. I disse dage skal vi bevise, om kerneværdierne vi deler, betyder noget. Frihed, demokrati, retsstaten, menneskerettigheder, solidaritet – mener vi det, eller er det bare smukke ord, sagde Duda i den direkte tv-tale torsdag.

Den russiske præsident Vladimir Putins angreb på Ukraine fordømmes over hele verden.

President Biden Delivers Remarks on Russia's Unprovoked and Unjustified Attack on Ukraine - 1:30 PM