Præsident vil nedlægge veto mod penge til medier

penge til medier
Finansloven og penge til medier. Toppen af Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) har svoret, at de vil besætte de tre public servicemedier, med krav om frie medier og overholdelse af retsstaten. På billedet ses bl.a. partiformand Jaroslaw Kaczynski, den tidligere statsminister, forsvarsminister, indenrigsminister og mange andre. Foto: PiS.

WARSZAWA: Polens præsident Andrzej Duda vil nedlægge veto mod ny finanslov, der omfatter penge til medier.


Penge til medier? Polens præsident Andrzej Duda vil nedlægge veto mod dele af en ny finanslov, der omfatter penge til public servicemedierne. Det har han meddelt på X-twitter lørdag eftermiddag. Præsidenten ønsker også andre og flere omkostninger indført i finansloven.

Fyring på PiS-kontrollerede medier

Onsdag blev bestyrelser og direktioner i de statskontrollerede public servicemedier; tv-stationen TVP, nyhedsbureauet PAP og Polsk Radio fyret. Især de tre medier, er en af årsagerne til at Polen under skiftende Kaczynski-regeringer siden 2015, er styrtdykket på det internationale pressefrihedsindeks fra en plads som nummer 18 til i dag til en bundplacering som nummer 62.

Præsidenten mener nu, at der er åbenlyse krænkelse af forfatningen og principperne for en demokratisk retsstat, efter fyringen af de loyale PiS-medier. Offentlige medier skal først repareres seriøst og i overensstemmelse med loven. Med den argumentation, nedlægger præsidenten nu sit første veto mod den nye regering og beslutninger fra parlamentets flertal.

(Fortsættes under)

Informeret af Donald Tusk

Præsidenten var informeret om fyringerne efter samtaler med regeringschefen Donald Tusk, men præsidentens mulighed for at stoppe fyringerne blev fjernet, da præsident Duda i 2020 fik TVP bestyrelsesformand Jacek Kurski fyret. Partiformand Jaroslaw Kaczynski (PiS) var ikke tilfreds med den beslutning, og fik reduceret præsidentens beføjelser og genansat Jacek Kurski som TVP-chef.

(Fortsættes under)

Men nu har præsidenten – efter konflikt med partiformanden og efterfølgende irettesættelse – meddelt veto til pengene til public service-medierne fremover, da de ikke længere er under PiS-kontrol. Nu indledes der forhandlinger mellem parlamentet og præsidentpaladset om finansloven.

Demonstration 11 januar

De tre medier har været en afgørende årsag til at Kaczynski-regeringerne blev genvalgt, efter den første sejr i 2015 med blot 37 procent af stemmerne. Medierne er helt afgørende for PiS, hvis partiet skal komme i nærheden af et flertal igen.

Lov og Retfærdighedspartiet og Jaroslaw Kaczynski har varslet landsdækkende demonstration for frie medier og retsstaten den 11. januar. Det er samme parti, der har haft regeringsmagten indtil sidste uge, og som i deres regeringstid har fået fremkaldt anklagerne om manglen på frie medier og brud på retsstaten.

Intet tyder på at julefreden sænker sig over Polen i år.

Vi har fravalgt at have en betalingsmur rundt om polennu.dk – vi vil så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk.

Du kan gøre det med et engangsbidrag på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Du kan også vælge et fast månedligt beløb – læs mere her. Du kan også donere valgfrit beløb via MOBILEPAY – 23435905.