Præsidenten opgiver veto mod ny sundhedsreform

  Præsident Lech Kaczynski skal formelt, som Dronningen i Danmark, underskrive de love som parlamentet beslutter. I sidste uge nedlagde han veto mod en ny medielov, og der var spænding til det sidste om historien ville gentage sig med en ny lov om sundhed. Polens sundhedsminister fik præsidenten til at skrive under. Arkivfoto.


  WARSZAWA: I sidste uge nedlagde den polske præsident veto mod en ny medielov, men i går skrev Lech Kaczynski under på en ny sundhedsreform.


  Selv om den polske præsident kun bør forholde sig formelt til de beslutninger som det polske parlament træffer, og som den polske regering beder ham om, så viste et veto i sidste uge mod en ny medielov, at den polske præsident har tænkt sig at bruge sin formelle magt.

  Sundhedsreform

  Præsident Kaczynski har længe sået tvivl om han ville underskrive en ny sundhedsreform, som Polens parlaments to kamre – Sejmen og Senatet – har besluttet gennem flere afstemninger. Mandag kom tilsagnet endelig fra præsidentpaladset.

  Ny fordeling

  Loven er en ny fordeling af udgifter til læge, medicin og andre serviceydelser i forholdet mellem borger og det offentlige i Polen. Det er efter præsidentens eget udsagn, bekymringen for at udgifterne løber løbsk, der hidtil har afholdt ham fra at skrive loven under.

  Mandag udtalte den polske præsident dog imidlertid, at den polske sundhedsminister Ewa Kopacz havde forsikret ham om, at det ikke vil ske, og det skulle være baggrunden for at præsidenten nu alligevel gerne vil skrive under.

  Manglende underskrifter

  Det er ikke kun i denne sag, at den polske præsidents uvilje mod den demokratiske proces har givet anledning til ballade.

  For nylig rykkede den polske udenrigsminister, Radek Sikorski, offentligt den polske præsident efter underskrifterne til udnævnelse af mere end hundrede diplomater.