Præsidenten vil have ny national helligdag

  Den polske præsident Lech Kaczynski har bedt Sejmen om at tiltræde et forslag, der vil gøre 1. august til national helligdag. Det var dagen, hvor den to måneder lange opstand i Warszawa startede i 1944 under Anden Verdenskrig. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Sejmen bekræfter, at parlamentet i næste måned skal tage stilling til et forslag fra præsidenten om at gøre 1. august til helligdag.


  Den 1. august 1944 startede opstanden i Warszawa.

  To måneders modstandskamp over for de tyske besættelsesstyrker endte tragisk for 200.000 polakker – mange kvinder og børn.

  Ny helligdag

  I år er det 65-året for opstanden, og Polens præsident, Lech Kaczynski, har i den forbindelse fremsendt et forslag til Sejmen og Senatet, der vil gøre startdatoen for oprøret den 1. august til national helligdag.

  72 % støtter

  I en meningsmåling foretaget af GfK Polonia for dagbladet Rzeczpospolita op til 65 års dagen, står præsidenten ikke alene med sit ønske om en ny helligdag.

  72 procent af polakkerne støtter nemlig forslaget, ifølge målingen.

  For meget martyrium

  Trods den folkelige opbakning til forslaget, er det langt fra alle polske politikere der er lige begejstret. Polens første premierminister efter kommunismen, Tadeusz Mazowiecki, mener, at der er alt for mange dage i forvejen, hvor et eller andet martyrium skal markeres.

  Den tidligere regeringsleder mener heller ikke, at det er på sin plads at holde fri fra arbejde og skole, fordi 200.000 landsmænd mistede livet.

  National stolthed

  Den polske præsident Lech Kaczynski mener alligevel, at den nye helligdag vil kunne øge den nationale stolthed.

  Sejmen behandler forslaget i september.