Præsidenterne i USA og Polen vil afskaffe visumtvang

  Komorowski_og_Obama,_Washington_dec

  Polens præsident Bronislaw Komorowski sammen med sin amerikanske kollega Barack Obama i Det Hvide Hus.


  WASHINGTON: Polens præsident Bronislaw Komorowski og den amerikanske Barack Obama, vil arbejde for at ophæve visumtvangen for polakker, der vil rejse til USA.


  Polens præsident Bronislaw Komorowski har netop været på besøg hos sin amerikanske kollega Barack Obama. Ophævelse af visumtvang for polakker til USA, situationen i Afghanistan, og udstationering af amerikanske soldater i Polen, var blandt emnerne som de to statsledere diskuterede.

  Ros til NATO

  Barack Obama og Bronislaw Komorowski roste også NATO’s historiske beslutning med oprettelsen af et nyt strategisk partnerskab med Rusland, som det blev aftalt på seneste topmøde i Lissabon.

  Russiske fremskridt

  Præsident Komorowski sagde dog på det efterfølgende pressemøde, at et tusinde års ustabile forbindelser til Rusland ikke kan ’nulstilles ved et tryk på en knap’.

  Obama takkede også Polen for opbakningen til START nedrustningsaftalerne, som han forventede ville blive behandlet og vedtaget i kongressen og senatet før jul. Komorowski sagde, at START aftalerne ville skabe en mere sikker verden.

  De to ledere var enige om, at truslen mod verdensfreden ikke kommer fra Østeuropa, men fra Afghanistan, Pakistan og Iran.

  Nye visumregler

  Præsident Obama lovede også sin polske kollega, at arbejde for at ophæve visumtvangen overfor polakker der rejser til USA. Polen er et af de få lande i EU, hvorfra borgere stadig skal søge om visum, før de besøger de forenede stater. Et forhold som også EU har taget op overfor de amerikanske myndigheder.

  Afghanistan

  Polen og USA har også aftalt, at 800 amerikanske soldater overgår til polsk kommando i Afghanistan, for at støtte Polens indsats i Ghazni-provinsen. Aftalen blev bekræftet på den polske præsidents to-dages besøg i USA.

  Præsident Bronislaw Komorowski har også lagt en krans på den militære kirkegaard Arlington uden for Washington, hvor bl.a. den tidligere amerikanske præsident John F. Kennedy ligger begravet.