Præsidentvalg i Polen bliver søndag den 10 maj

  formand_for_sejmen_Radek_Sikorski_har_udskrevet_præsident_valg

  Formanden for det polske parlament Sejmen, Radek Sikorski, udskrev onsdag præsidentvalget i Polen til at blive afholdt den 10. maj. Foto: Sejm.


  WARSZAWA: Formanden for parlamentet i Polen har udskrevet præsidentvalg til at finde sted søndag den 10. maj.


  Det bliver søndag, den 10. maj at polakkerne skal vælge præsidenten for de næste fem år. Det meddelte formanden for det polske parlament Sejmen, Radek Sikorksi, onsdag.

  Fair valgkamp

  Radek Sikorski, der før posten som parlamentsformand var udenrigsminister i syv år, sagde ved offentliggørelsen af valgdatoen, at der nu er tre måneders valgkamp forude, og han udtrykte håb om at det vil blive en fair valgkamp gennemført i en ånd af gensidig respekt.

  Mindst 35 år

  For at blive præsidentkandidat skal man inden den 26. marts melde sig, sammen med 100.000 underskrifter fra stemmeberettigede polakker. Og så skal man være mindst 35 år gammel for at kunne opstille.

  To runder

  Den 10. maj er valgets første runde, og hvis ikke en af kandidaterne opnår mindst 50 procent af stemmerne, skal de to kandidater der fik flest stemmer ud i en anden valgrunde, der i så fald bliver den 24. maj.

  Når stemmerne er talt op af valgkommission bliver resultaterne bragt videre til Højesteret, der afgør om afstemningen er gyldig. Seneste syv dage efter at resultatet er godkendt, skal præsidenten tages i.

  Kun et genvalg

  Polen præsident vælges for fem år, og en præsident kan kun genvælges en gang og dermed maksimalt være præsident i ti år.

  Indsat som formand

  Polens nuværende præsident, Bronislaw Komorowski blev midlertidig indsat som præsident efter den 10. april 2010, da den daværende præsident Lech Kaczynski omkom i en flyulykke i Smolensk. Dengang var Komorowski formand for parlamentet, og dermed nummer to i det polske heraki. Det betød at han overtog embedet omgående, indtil han få måneder senere blev valgt i anden runde over Jaroslaw Kaczynski.

  Populær præsident

  Bronislaw Komorowski har ikke meddelt om han genopstiller, men gør han det er han tilsyneladende sikker på at blive valgt i første runde. I samtlige meningsmålinger får han over 50 procents opbakning fra polakkerne.