Presset på digerne stiger

  Polske soldater over hele landet arbejder I døgndrift for at sikre digerne. I forvejen deltog 4.300 soldater, nu inddrages det meste af hæren. Foto: Polens Forsvar.


  WARSZAWA: Polens forsvar indsætter flere soldater for at sikre digerne. Trykket er størst på Wisla i den nordlige del af Polen, og i Wroclaw er sikre diger brudt sammen.


  Det polske forsvar sætter nu flere soldater ind i kampen for at sikre digerne i Polen. I forvejen kæmper 4.200 soldater mod vandmasserne.

  Den polske hær har sat 1935 køretøjer, 12 redningshelikoptere, 47 skibe og 300 offroadere ind mod vandmasserne.

  Digerne vakler

  Selv om vandstanden generelt er faldende i Polen, så står vandet højt alle steder, og sætter digerne under pres. Vandstaden i Wisla ved Warszawa, ventes først at falde til under alarmgrænsen på 6,50 meter i løbet af onsdag formiddag.

  Minister inspektion

  Den polske forsvarsminister, Bogdan Klich, inspicerer i eftermiddag digerne nord for Warszawa. Hæren har fået lukket et brud i et af digerne, men vandet siver og oversvømmer flere beboelsesområder.

  Borgere flere steder omkring Wisla i den nordlige del af landet evakueres i øjeblikket.

  Warta giver problemer

  I floden Warta ved Konin fortsætter redningsmandskab med at styrke dæmninger, da alle opsamlingsbassiner allerede er fyldte. Soldater og brandfolk arbejder i kamp mod tiden, da vandstanden nu kun er en meter fra en katastrofal grænse, der vil oversvømme store beboelsesområder.

  Vandstanden her forventes at kulminere mandag aften.

  Poznan

  Den anden polske storby, hvor floden Warta også løber gennem, er Poznan. Her forventer ingen eksperter, at flodbølgen kan give problemer for byen.

  Wroclaw ramt

  Wroclaws populære borgmester Rafal Dutkiewicz, der selvsikkert fortalte journalister lørdag, at der med ’100 procents sikkerhed’ ikke ville blive oversvømmelser i byen fra floden Oder, har måttet tage ordene i sig igen.

  Et dige brød sammen og oversvømmede bydelen Kozanow. Mange af digerne langs Oder er opløste og gennemvædede, og det betyder at flere hundrede mennesker har måttet forlade deres hjem.

  Vandstaden i Oder ved Wroclaw er faldende, men stadig 43 cm over den maksimale vandstand. Over 2.000 mennesker fra Kozanow og bydelen Legnica, vest for Wroclaw, har ingen elektricitet.

  Zielona Gora

  Zielona Gora og Slubickim var ved middagstid i dag mest udsat for oversvømmelser. Hæren arbejder på højtryk for at styrke digerne, da man også her forventer at flodbølgen topper i aften.

  Bydgoszcz

  I Bydgoszcz fortæller Radio TOK FM, at myndighederne forløbig har evakueret hundrede mennesker, og at man arbejder på at sikre et stor industri område mod oversvømmelser, ved at forstærke digerne med sandsække.

  Czestochowa

  I byen Czestochowa var der meddelt katastrofealarm i dag på grund af oversvømmelser, men den er blevet afblæst. Imens arbejder myndighederne på at rydde op efter de oversvømmelser der har fundet sted.

  Lublin

  Landsbyen Wolves ved Lublin er helt oversvømmet, og beboerne er evakueret. I hele området er der store gener på grund af oversvømmelserne.

  Lodz hårdt ramt

  I den centrale provins Lodz kæmper myndigheder mod vandmasserne i floden Warta. Vandstanden er 21 cm højere end under de katastrofale oversvømmelser i 1997.

  Kilder: IAR/PAP/tvn24