Putin har navneliste fra Katyn med til Tusk

  Polens premierminister Donald Tusk i samtale med hans russiske kollega Vladimir Putin i september sidste år i Sopot. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Når Rusland og Polens premierministre mødes i april for at mindes ofrene fra Katyn, har Putin en liste med på mere end 6.000 menneskers skæbne.


  – Et åbent sår i det polske russiske forhold, sagde Polens udenrigsminister sidste år om Katyn-sagen, hvor mere end 20.000 polakker blev henrettet i 1940 på Stalin ordre, og hvor Sovjetunionen frem til 1990, gav Hitler-tyskland skylden for mordene.

  Folkedrab?

  Polen forlanger at Rusland erkender, at der var tale om folkedrab, hvilket Moskva pure har afvist. I sidste måned gik den polske stat, sammen med en række efterladte til ofrene i Katyn, med i en retssag mod Rusland.

  Putin og Tusk

  Med forlydenderne om, at Ruslands premierminister Vladimir Putin nu vil give den såkaldte ’hviderussiske Katyn-liste’ til Polens Donald Tusk, er der tale om en optøning af det polsk-russiske forhold omkring Katyn.

  De to premierministre mødes i Katyn den 7. april, skriver Gazeta Wyborcza.

  109 dokumenter savnes

  Listen fra Hviderusland kan bringe klarhed over de sidste 4.000 polakkers skæbne, ud af de i alt 7.300 der blev arresteret i det sovjetisk besatte Ukraine og Hviderusland. Hidtil har Rusland nægtet at udlevere de mest afslørende dokumenter i sagen. Med udleveringen i april af den hviderussiske Katyn-liste, savner de efterladte nu kun 109 dokumenter fra de russiske arkiver.

  Orden i papirerne

  Forskerne siger, at NKVD, der udførte drabene, var meget velorganiseret, og at alle detaljer om polakkernes skæbner findes i russiske arkiver. De er siden overdraget til KGB og seneste til FSB.

  I alt venter forskerne, at listen formentlig kan bringe klarhed over hvor 6.000 ofre er blevet begravet.