Putin: Smolensk sagen forstærker spændinger

putin
Polske medier og tyske Bild skriver, at Ruslands præsident Vladimir Putin har forladt Moskva, og har gemt sig i en bunker i Uralbjergene. Arkivfoto.

Ruslands stærke mand Vladimir Putin langer ud efter sin polske kollega, Jaroslaw Kaczynski, der ikke tror på de officielle forklaringer om ulykken i Smolensk, der dræbte hans tvillingebror Lech. Arkivfoto.


MOSKVA: Ruslands præsident Vladimir Putin fraråder at bruge Lech Kaczynskis død til at forstærke polsk-russiske spændinger.


På sit årlige pressemøde fredag sagde Ruslands præsident Vladimir Putin, at den tidligere polske præsident Lech Kaczynskis død i Smolensk for seks år siden, ikke bør bruges til at øge spændingerne mellem Rusland og Polen.

Alt er fortalt

– Der er redegjort for alt. Vi har gjort alt. Det var en frygtelig tragedie, sagde Putin på et spørgsmål om Smolensk ulykken. Til pressemødet var 32 inviterede journaliser, hvor af fem var ikke-russiske. På baggrund af de nye polske teorier, har Rusland genoptaget undersøgelserne, der betyder at det har lange udsigter før flyvraget kan udleveres til Polen. Putins reaktion kommer efter den nye polske håndtering af Smolensk-sagen.

Putin og Tusk

Polens stærke mand, Jaroslaw Kaczynski, tvillingbror til den afdøde polske præsident Lech, vil gøre såvel Ruslands som Polens daværende regeringer ansvarlige for ulykken. Han mener der var tale om et attentat, som Putin og Donald Tusk skulle være bagmændene for. En påstand der gentagne gange er afvist af polske, russiske og andre internationale eksperter.

Nye undersøgelser og obduktionen

Kaczynski regeringen nedsatte straks efter sin indsættelse en ny undersøgelseskommission i Polen, der har til opgave at finde en anden sandhed om ulykken den 10. april 2010 i Smolensk end den der fremgår af de officielle rapporter. Det har blandt andet betydet, at ligene fra ulykken graves op igen til ny obduktion for at finde spor af blandt andet sprængstoffer.

Danske retsmedicinere

Danske retsmedicinere har allerede obduceret liget af den afdøde præsident og hans hustru. Resultaterne har foreløbig ikke ført til nogen reaktioner fra den polske ledelse, hvilket ses som et tegn på at der ikke blev fundet noget, der kan ændre ved de officielle erklæringer.

Krav om gravfred

Obduktionerne af de resterende døde fra ulykken, der ikke allerede er brændt, fortsætter efter planen hele år 2017 med. Mange af de efterladte har protesteret overfor den polske ledelse, da de mener at gravfreden må respekteres. Kaczynski mener dog, at det er vigtigt at opgrave og obducere samtlige døde fra ulykken.